זוג רופאים לקראת גיל הפנסיה החליטו לעבור מירושלים לתל אביב כדי לגור קרוב לנכדים. אחרי שרכשו מיני-פנטהאוז באזור כיכר המדינה במרכז תל אביב, הם החליטו לעצב אותו לפי טעמם וצורכיהם בגיל השלישי.
השניים פנו לבני הזוג מיכל אינדיצקי וחגי ויינבלום מ-Wid Studio בבקשה לעצב עבורם דירה בסגנון קלאסי עם קווים מודרניים ונקיים, תוך כדי שזירת מוטיבים בזהב בהשראת עולם התכשיטים. "חלוקת העבודה בינינו היא שחגי אחראי בעיקר על ההיבטים הטכניים, על הנגרות ועל הקשר עם ספקים, ואני על הקשר הישיר עם הלקוחות", מספרת אינדיצקי. "לנו זה עובד טוב. אנחנו לא מפרידים בין החיים לעבודה, כי אנחנו חיים ונושמים עיצוב, ושמחנו בפרויקט הזה לעצב לזוג שמעריך עיצוב".
בני הזוג קנו את הדירה על הנייר, עוד בשלב הבנייה, והגיעו למעצבים בשלב מוקדם מאוד של התהליך, כך שהייתה גמישות רבה בכל הנוגע לשינויים במפרט. "התחלת עבודה בשלב הזה היא תמיד מצוינת", אומרת אינדיצקי. "בשלב הזה יש הרבה זמן לתכנן, אין לחץ, ואפשר לעשות שינויים בקלות יחסית".
שאלה של מינון
הדירה של זוג הרופאים מתפרסת על פני 140 מ"ר פלוס 45 מ"ר מרפסות והיא נמצאת בבניין שעבר תהליך פינוי-בינוי. הדירה, שתוכננה כדירת חמישה חדרים, נהפכה לדירת ארבעה חדרים שבה שניים מהחדרים אוחדו לטובת חדר שינה גדול עם חדר ארונות עצום. בני הזוג בחרו בסגנון בהיר ומואר, עם נגיעות של אפור, עץ וזהב.
"בפגישה הראשונה שלנו עם בני הזוג אמרה לנו הלקוחה שהיא הכי אוהבת זהב, שיש וברק, והיא יודעת שמעצבים היום פחות מתחברים לטעם הזה והוא נחשב מודרני פחות. באמת קצת נבהלתי, כי זה סגנון שונה מאוד מהסגנון שאנחנו בדרך כלל עובדים איתו", מסבירה המעצבת. "אנחנו אוהבים חומרים טבעיים עם הרבה עץ ובטון. אבל האמת היא שזה לא משנה, כי אין חומר יפה וחומר לא יפה. הכול שאלה של מינון ומה עושים עם החומרים. אם הלקוחות סומכים עלינו ואנחנו קשובים להם, אפשר ליצור את הדירה שהם חולמים עליה. ברגע שנוצר חיבור טוב עם הלקוחות, ובמקרה הזה מדובר במערכת יחסים של שלוש שנים בערך, אפשר לעבוד ביחד. בסיום הפרויקט אמרתי לה שהיא הלקוחה שלימדה אותי לאהוב זהב".
איפה השתמשתם בזהב?
"הדירה כאילו מכוסה בתכשיטים, אבל לא בצורה קיטשית אלא בסגנון נקי, מדויק ומודרני. עבדנו הרבה עם עץ אגוז, פליז ואריחים דמויי אבן טבעית. המשטחים של המטבח דמויי אבן קלקטה זהובה, שיכולנו להשתמש בהם גם במטבח הפנימי וגם במטבח החיצוני במרפסת וכך ליצור המשכיות. בכל הדירה יש נגיעות של זהב, למשל בידיות, בגופי התאורה ובאביזרי ריהוט קטנים. בקיר הטלוויזיה בסלון יש ספרייה מעץ אגוז, שגם עליה יש נגיעות של זהב. בחדר השינה של בני הזוג מופיע הזהב בכל תפארתו. חיפוי הקיר בגב המיטה עשוי בטון משולב בפסי פליז, וכל הארון מול המיטה, שממוקמים בו הטלוויזיה ופריטי דקורציה, מחופה בפורמייקה מטאלית מוזהבת. מכיוון שהמרפסת של החדר פונה מערבה, בשעות בין הערביים, עם האור של השקיעה, נוצרת בחדר אווירה קסומה".
בית מותאם לנכדים - למרות הספה הלבנה
"בני הזוג אוהבים מאוד לארח בביתם, גם חברים וגם בני משפחה ובראשם הנכדים", מספרת אינדיצקי. "הבאנו את זה בחשבון בעיצוב הדירה. החלל הציבורי בדירה היה מאתגר, כי הוא מעין מלבן צר וארוך. הממ"ד, שממוקם במרכז הדירה, הכתיב את שטח החלל המרכזי ולא איפשר משחק רב עם השטח, והתחושה שנוצרה היא צפופה. כדי להגדיל את החלל הציבורי החלטנו ליצור אפקט של מראה, כלומר הכפלנו את הפונקציות באמצעות שטח המרפסת, שגם היא צרה וארוכה. יצרנו מטבח חוץ שהוא המשך של מטבח הפנים, ופינת אירוח חיצונית שהיא המשך של פינת אירוח פנימית. כל הפונקציות האלה מקבילות ויוצרות תחושה ריבועית ומרווחת הרבה יותר. לאורך רוב השנה מזג האוויר מאפשר אירוח חיצוני, והמרפסת היא ממש חלק מהחלל". הילדים והנכדים שמגיעים אוהבים מאוד לשחק ולבלות בפנים ובחוץ, כשלכולם יש מספיק מקומות ישיבה בשלל האזורים שנוצרו.
במרכז המטבח, המאופיין בשילוב של אפור כהה מאוד, לבן ועץ, יש אי ריבועי ענק. פאה אחת שלו משמשת משטח עבודה, פאה נוספת היא אזור אחסון, ושתי הפאות האחרות גדולות מספיק כדי לאפשר ישיבה פנים מול פנים. גם שולחן האוכל עשוי מעץ גדול מאוד ויכול להיפתח לאירוח של עד 24 סועדים בלי שצריך לפנות לשם כך ריהוט. סביב השולחן ניצבים בשגרה שישה כיסאות שחורים דקי גזרה, והשאר מאוחסנים ונשלפים בעת הצורך.
אחד האתגרים בעיצוב היה הכניסה. "בהרבה בתים בבנייה החדשה אין בכלל מבואת כניסה", אומרת אינדיצקי. "נוחתים ישר במטבח או בסלון. אנחנו מאמינים גדולים במבואת כניסה, חלל שבו אפשר להניח את התיק, לפשוט מעיל ולהניח את המפתחות. כדי ליצור תחושה של מבואת כניסה יצרנו קיר של ארונות בחיפוי מטאלי שמתחיל במטבח ועוטף גם את דלת הכניסה. העומק של הקיר הזה מייצר מעין מבואה שבה יש מקום למעילים, לתיקים, לנעליים ולשאר החפצים שנוח להניח כשנכנסים הביתה".
מוכנים לכל תרחיש עתידי
שירותי האורחים הקטנים שהיו במרכז הדירה בתכנון המקורי נהפכו למחסן של כל מערכות הבית. משולבים בחלל הקטן ארון חשמל, ארון תקשורת ומערכת בקרה של החימום התת-רצפתי. חדר הרחצה הכללי בדירה משמש כעת לשירותי האורחים ובהמשכו יש חדר שירות מאורגן ונוח לטיפול בכביסה. בחדר השירות יש שני ארונות מקבילים – ארון אחד למכונת הכביסה והמייבש, שביניהם יש מדף נשלף לסל הכביסה ומקום נוח לגיהוץ ולקיפול. בצמוד לארון יש אחסון פתוח ומגירות. בארון שממול מאוחסנים שואב האבק, המטאטא, המגב ומוצרי הניקיון. "הכול בהישג יד והתכנון ארגונומי מאוד", אומרת אינדיצקי, "ויש מספיק שקעים. המגהץ מחובר באופן קבוע לשקע ולא צריך להוציא ולהכניס אותו. יש בחדר חלון, כי היה לנו חשוב שהחדר הזה יהיה מואר ומאוורר".
הממ"ד משמש כחדר עבודה כפול ובו יש שולחן לכל אחד מבני הזוג. "אמנם שניהם מתקרבים לגיל הפרישה, אך סביר שהם ימשיכו לעבוד ולכתוב מאמרים", אומרת המעצבת. החדר הזה נוצל גם לאחסון חפצים, ספרים ומזכרות שהגיעו עם הדיירים מביתם בירושלים. "בדירות החדשות יש המון חלונות וכך נוצרת בעיה של מחסור בקירות", אומרת אינדיצקי. "הייתה לנו פגישה מקדימה בבית של בני הזוג בירושלים, ושם ממש בחרנו מה יעבור לתל אביב ומה לא. בני הזוג אוהבים לטייל, ויש להם חפצי אמנות רבים שהביאו מהעולם. חלק מיצירות האמנות גדולות מאוד, והמיקום שלהן בבית היה חלק מהתכנון. כדי למצוא מקום לכל היצירות, התמונות המשפחתיות והתעודות שבני הזוג רצו לתלות, נבנה בחדר העבודה קיר ייעודי לכך, וגם הקירות בין הוויטרינות הגדולות נוצלו. המסדרון שסמוך לחדר העבודה נהפך מחלל מעבר לאזור שבו נתלו עבודות אמנות והוא קיבל ערך עיצובי".
חדר השינה הגדול של בני הזוג וחדר האורחים ממוקמים בקצה של הדירה, בהמשך לחלל המרכזי. "בני הזוג פעילים ונמרצים, אך מתוך הסתכלות קדימה דאגנו גם להיבטים של נגישות כמו מפתחים רחבים ומקלחון גדול", מסבירה המעצבת. חדר השינה, בשונה מהחלל המרכזי, חופה בפרקט עץ כהה שמדגיש את הרהיטים הבהירים ואת האלמנטים בזהב שמשולבים בארונות ובקירות. נבחרו שידות לבנות תלויות עם ידיות זהב משני צידי המיטה ולצד המראה, להתארגנות נוחה מבחינת גובה. משני צידי המיטה קבועות גם שתי דלתות – האחת מובילה לחדר הארונות המרווח, ואילו השנייה לחדר רחצה המשלב שיש בהיר, עץ ונגיעות זהב.