פארסת החל"ת לא מסתיימת: רוב עובדי המגזר הפרטי לא יהיו זכאים לקבל את דמי החל"ת על היעדרותם מהעבודה בשל המלחמה עם איראן. לעומתם, עובדי המגזר הציבורי יכללו במתווה ויהיו זכאים לתשלום. הסיבה לכך היא שבנוסחה הנוכחית, שתוקנה פעמיים בימים האחרונים, רק מי שנעדר מעבודתו למשך 11 ימים לפחות זכאי להטבה, ורוב עובדי המגזר הפרטי אינם עומדים בתנאי הזה. נשיא איגוד לשכות המסחר שחר תורג'מן אמר הבוקר (חמישי) כי אם הזכאות לא תופחת לתשעה ימים איגוד המסחר יעתור לבג"ץ.
לפי החוק, עובד זכאי לתשלום שכר בחל"ת החל מתקופה של 30 ימים, לצד תנאים נוספים כמו קיזוז ימי חופשה ואי תשלום על חמשת הימים הראשונים. בתחילת השבוע משרד האוצר תיקן את התוואי הזה והפחית את מספר הימים ל-14, ובוטלו התנאים הנוספים.
אלא שתוך פחות מיממה נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע על הפסקת האש בין ישראל ואיראן, ועל סיום המלחמה אחרי 12 יום בלבד. המצב החדש הותיר למעשה את מרבית העובדים במשק מחוץ לזכאות לקבלת תשלום על תקופת החל"ת. בעקבות כך יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ונשיא המגזר העסקי דובי אמיתי שלחו מכתב דחוף לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ודרשו ממנו להפחית את ימי הזכאות.
אתמול נענו באוצר לדרישה והזכאות לחל"ת הופחתה ל-12 ימים, עם זכאות לקבל את התשלום גם עבור 11 ימים לא רצופים של היעדרות מהעבודה. זאת, בשל שינוי הוראות פיקוד העורף שהביא לפתיחה זמנית של המשק באמצע המלחמה לכמה ימים.
בפועל, מאות אלפים חזרו לעבודה ביום חמישי שעבר, וחלקם אף ביום רביעי בערב, מיד לאחר השינוי בהנחיות פיקוד העורף. רבים עבדו גם ביום שישי. כך, מאות אלפי עובדים במגזר הפרטי נעדרו מהעבודה רק 10-9 ימים, לא ברציפות, ולכן אינם זכאים לקבל את כספי החל"ת (70% מהשכר). תורג'מן פנה לאוצר בבקשה לשנות את הנוסחה, אך נתקל בסירוב תקיף.

"הנוסחה החדשה מותירה את כל עובדי המגזר המסחרי מחוץ למתווה", אמר תורג'מן. "זאת שערורייה שטרם הייתה כאן. למעשה, יהיו זכאים לקבלת תשלום לחל"ת רק רוב עובדי המגזר הציבורי ומעטים מאוד מהמגזר הפרטי. האוצר מסרב לשנות את הנוסחה ואני מודיע כאן שהחל"ת במתכונת הזאת לא יעבור.
"הדרישה שלנו תהיה חד משמעית - להוריד את הזכאות לתשעה ימים לא רצופים, אחרת אף עובד שנקרא לחזור לחנויות, לקניונים ולמשרדים רבים באמצע המלחמה, לא יקבל שקל אחד עבור ההיעדרות מהעבודה בימי המלחמה חוץ מהמגזר הציבורי. לא אתן לפגוע בזכויותיהם של 70% מהעובדים במשק. זה לא יקרה".
גורמים בממשלה הסבירו כי הנוסחה החדשה פועלת לטובת העובדים וכי אין בכוונתם לתקן אותה, אלא אם ועדת הכספים של הכנסת תחליט אחרת: "הלכנו לקראת העובדים די והותר". גורמים באוצר לא הסתירו בימים האחרונים שהם מתוסכלים מכך שבכלל יצאה תוכנית חל"ת במלחמה מול איראן. לטענתם, "המלחמה הייתה ממילא קצרה מאוד ואפשר היה לפתור את העניין בחישוב ימי חופשה".
גם נהגי התחבורה הציבורית
משרד התחבורה פנה היום למשרד האוצר בבקשה לפצות גם את נהגי התחבורה הציבורית, שאיבדו חלק ניכר מהכנסתם בעקבות המלחמה ואינם זכאים לפיצויים במתווה הנוכחי. לפי הודעת משרד התחבורה בנושא, בעקבות הנחיות פיקוד העורף צומצמו השירותים ונהגים רבים איבדו עד 35% מהכנסתם.
"מתווה החל"ת הנוכחי לא מספק מענה לנהגים האלה", נכתב בהודעה, "רובם לא הוצאו לחל"ת והמשיכו בעבודתם בהיקפים מצומצמים". במשרד התחבורה מבקשים לכלול במתווה את נהגי התחבורה הציבורית או לגבש עבורם פתרון ייעודי: "נהגי התחבורה הציבורית הפעילו קווי חירום באזורים מאוימים, הסיעו חיילים ואזרחים שחזרו מחו"ל תוך סיכון אישי ומחויבות יוצאת דופן. אסור שדווקא כעת הם יישארו מאחור".
בתוך כך, משרד העבודה פרסם תזכיר חוק לפיו מוצע לתקן את חוק הגנה על עובדים בשעת חירום ולהוסיף הגנה מפני פיטורים לעובד שהתפנה מביתו בשל נזק מלחמה שנגרם לביתו במהלך המערכה מול איראן בכפוף לכך שמסר למעסיק אישור מהרשות המקומית בגין הפינוי.