תגלית יוצאת דופן שנחשפה בסיני, בין היתר של מבצר ומגורי חיילים מהתקופה הרומית, שופכת אור חדש על אסטרטגיות ההגנה העתיקות של מצרים בתקופה העתיקה. צוות הארכאולוגים מטעם המועצה העליונה לענייני עתיקות של מצרים חשף את התגלית מלפני יותר מ-2,000 שנים. כך פורסם באתר LiveScience.
6 צפייה בגלריה


שרידי המבצר שהתגלו באתר תל אבו סייפי שבסיני
(צילום: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)
המצודה, הממוקמת באתר תל אבו סייפי (Tell Abu Saifi), הייתה בשימוש בתקופת תלמי (בסביבות 304 עד 30 לפנה"ס), כאשר תלמי הראשון - מצביאו של אלכסנדר מוקדון - וצאצאיו שלטו במצרים, ובתקופה הרומית (בסביבות 30 לפנה"ס עד 642 לספירה), כאשר מצרים הייתה פרובינציה באימפריה הרומית.
החוקרים גילו בשטח האתר 500 עיגולי חימר מהתקופה התלמית, שהובילו אל המבצר. לא ברור בדיוק מה היה האקלים בסיני לפני כ-2,000 שנים, אולם על פי הערכות החוקרים אותם עיגולים נועדו לנטיעת עצים. בנוסף, החוקרים גילו שבתקופת תלמי, המצודה הייתה מוקפת בחפיר שעומקו היה יותר משני מטרים, שכן לתל אבו סייפי היה תפקיד מפתח בהגנה על גבולה המזרחי של מצרים.
6 צפייה בגלריה


אחד המבנים העתיקים שהתגלו באתר תל אבו סייפי בסיני
(צילום: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)
6 צפייה בגלריה


מבנה נוסף באתר תל אבו סייפי בסיני
(צילום: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)
במרוצת השנים, התמודדו התלמים עם איומי האימפריה הסלאוקית שנוסדה בשנת 312 לפנה"ס על ידי סלאוקוס הראשון ושלטה בשיא כוחה גם על ארץ ישראל, הרפובליקה הרומית מהימים בהם נשלטה רומא ושטחיה על ידי מוסדות הסנאט הרומי, אסיפות העם והמגיסטראטים הנבחרים, וקבוצות מורדים שפעלו במצרים.
ד"ר אליזבת מקולי מהמרכז לתארים מתקדמים של אוניברסיטת העיר ניו יורק אמרה, כי מעגלי השתילה הם תגלית מעניינת לכשעצמה. "בהחלט ייתכן שנטעו בהם עצים", אמרה ד"ר מקולי, שלא לקחה חלק פעיל בחפירות, לאתר Live Science. לדבריה, "500 עצים הוא מספר גדול למדי, אך ישנן ראיות מפפירוסים וממצאים ארכאולוגיים לגידול צמחים בקנה מידה גדול - גפנים, פירות ועצים שונים - במצרים התלמית. במידה וצוות החפירה יחשוף את שרידי השורשים, זה יעזור לא רק לאשר שהעיגולים הללו היו מיועדים לנטיעת עצים, אלא גם יסייע בזיהוי מיני העצים שניטעו בהם".
6 צפייה בגלריה


עיגולי החימר שהתגלו בתל אבו סייפי שבסיני והובילו אל המבצר שהתגלה בו, אשר על פי ההערכות ניטעו בהם עצים
(צילום: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)
הארכאולוגים גילו מספר ממצאים נוספים, שכללו מה שנראה כמו מגורי חיילים מהתקופה הרומית, שסיפקו תובנות נדירות על חיי היומיום של חיל הפרשים שהוצב שם בתקופת שלטונם של הקיסרים דיוקלטיאנוס ומקסימיאנוס, וכן דרך גישה מאבן גיר שאורכה 100 מטרים ורוחבה 11 מטרים, ששימשה ככל הנראה את היחידות הצבאיות בדרכן אל המבצר.
בנוסף נמצאו גם ארבעה כבשנים גדולים, דבר המצביע על כך שהאתר הפך למרכז תעשייתי בסוף התקופה הרומית. כמו כן, בתגלית בלתי צפויה, חשפו החוקרים ארבע פינות של מבנה שייתכן שנבנה בתקופה מוקדמת אף יותר. על פי ההערכות, מבנה זה הוא גם מבצר, אך הצוות טרם הצליח לתארך אותו או לאמת את ייעודו.
6 צפייה בגלריה


שרידי המבצר שהתגלו באתר תל אבו סייפי שבסיני
(צילום: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)
כשיצליחו החוקרים לעשות זאת, הממצאים עשויים להוסיף רובד חדש למשמעות ההיסטורית של האתר ואף להוביל למחקרי המשך על ההיסטוריה הצבאית של מצרים, לרבות החשיבות ארוכת השנים של חצי האי סיני. הממצאים בתל אבו סייפי מספקים אם כן הצצה לאופן שבו נעשה שימוש במשאבי הטבע של האזור ובביצורים כדי לשמור על השפעת היושבים בו ברחבי הים התיכון.