תרופה ניסיונית חדשה להפחתת כולסטרול, שניתנת בכדור יומי אחד, מציגה תוצאות מבטיחות. התרופה, שנקראת Obicetrapib, הפחיתה ביותר מ-30% את רמות ה-LDL ("הכולסטרול הרע") – שידוע בכך שהוא עלול להצטבר בדפנות כלי הדם ולהגביר את הסיכון להתקפי לב – ואת רמות הליפופרוטאין (a) – חלבון שומני נוסף הנחשב לגורם סיכון תורשתי למחלת לב. הנתונים מתבססים על מדידות שנעשו לאחר 12 שבועות מתחילת הטיפול, במסגרת ניסוי קליני שנמשך שנה.
הממצאים הוצגו בכנס של האגודה האירופית לטרשת עורקים (EAS) בבריטניה, ופורסמו גם בכתב העת הרפואי היוקרתי The New England Journal of Medicine.
2 צפייה בגלריה
גלולה
גלולה
תרופה ניסיונית יומית להפחתת כולסטרול, שנבחנת בניסוי קליני מתקדם. אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
"אנחנו יודעים שיש קשר בין רמות LDL לבין סיכון קרדיווסקולרי", מסביר ד"ר דניאל קוקוי, מנהל המערך הקרדיולוגי של שירותי בריאות כללית במחוז ירושלים ויו"ר חוג הקרדיולוגיה בקהילה. "תרופות שמורידות LDL הפחיתו תחלואה ותמותה במחקרים קודמים – אבל נשאר סיכון שיורי, כלומר: גם לאחר שהכולסטרול ירד, חלק מהמטופלים עדיין סובלים מהתקפי לב או שבץ. לכן המדע ממשיך לחפש דרכים נוספות להפחתת הסיכון הזה".

"נתונים משמעותיים מאוד"

התרופה Obicetrapib משתייכת למשפחת CETP inhibitors – תרופות שמעכבות את האנזים CETP במטרה להפחית LDL ולהעלות HDL ("הכולסטרול הטוב"). בעבר פותחו תרופות אחרות מהקבוצה הזו, אך רובן לא הצליחו להראות הפחתה ממשית בתחלואה – וחלק מהן אף נמצאו כמסוכנות.
"התרופה שעליה פורסם המחקר הנוכחי שייכת לקבוצה שאנחנו מכירים ממחקרים קודמים", מציין ד"ר קוקוי. "אבל התרופות הקודמות לא הצליחו להראות הפחתה בתחלואה קרדיווסקולרית – וחלקן אפילו התגלו כמסוכנות. לכן התוצאות של Obicetrapib מעניינות במיוחד".
ד"ר דניאל קוקויד"ר דניאל קוקויצילום: פרטי
הניסוי נערך באוניברסיטת מונש שבמלבורן, אוסטרליה, והוגדר כניסוי קליני פאזה 3. הוא כלל 2,530 משתתפים בגיל ממוצע של 65, מתוכם 34% נשים. כל המשתתפים היו בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם – בעקבות מחלה קרדיווסקולרית טרשתית קיימת או אבחנה של היפרכולסטרולמיה משפחתית הטרוזיגוטית (FH). רמות ה-LDL הממוצעות בתחילת המחקר עמדו על 98 מ"ג.
כל המשתתפים קיבלו טיפול קיים במינון המרבי האפשרי, כולל סטטינים ואזטימיב (תרופות שמורידות את רמות הכולסטרול). הם חולקו ביחס של 2:1 – שניים קיבלו Obicetrapib במינון יומי של 10 מ"ג, ואחד קיבל פלצבו (תרופת דמה). משך הטיפול הכולל עמד על שנה, אך הנתונים שפורסמו עד כה מתייחסים לשבוע ה-12 בלבד, שבו נמדד השינוי המרכזי ברמות LDL.
בקבוצת Obicetrapib נרשמה ירידה ממוצעת של 29.9% ברמות "הכולסטרול הרע" (LDL), לעומת עלייה קלה של 2.7% בקבוצת הפלצבו. הפער בין הקבוצות – 32.6 נקודות אחוז (כלומר ההפרש המתמטי הישיר בין שיעורי השינוי) – היה מובהק סטטיסטית. בנוסף, נרשמה ירידה של 33.5% גם ברמות ליפופרוטאין a (Lp(a)), חלבון נוסף שנחשב גורם סיכון תורשתי למחלות לב.
2 צפייה בגלריה
כולסטרול
כולסטרול
הצטברות של כולסטרול רע (LDL) בדפנות כלי הדם. הדמיה בתלת-ממד
(צילום:Shutterstock)
"במחקר אנחנו רואים הפחתה של כ-30% ברמה של LDL וגם הפחתה של כ-33% בליפופרוטאין a", אומר ד"ר קוקוי. "מדובר באנשים עם מחלה קרדיווסקולרית מוכחת או עם היפרליפידמיה משפחתית – ואלה נתונים משמעותיים מאוד".

בטיחות ותופעות לוואי

התרופה התקבלה היטב על ידי המטופלים, ולא דווח על הבדל משמעותי בתופעות הלוואי בין הקבוצה שקיבלה את הטיפול לבין קבוצת הפלצבו. עם זאת, החוקרים מציינים מגבלות: המשתתפים לא נבחרו לפי רמות גבוהות של Lp(a), ולכן לא ניתן להסיק כיצד התרופה משפיעה על אנשים עם ערכים גבוהים במיוחד של חלבון זה. כמו כן, המחקר לא בדק בפועל הפחתה בהתרחשות של התקפי לב או שבץ – אלא רק שינוי במדדי שומני הדם.
"מטרת המחקר הייתה להוכיח בטיחות ויעילות של הטיפול, והטיפול הוכח כיעיל ומשמעותי", מציין ד"ר קוקוי. "ולא היה הבדל בתופעות הלוואי בין קבוצת הטיפול לקבוצת הפלצבו. אבל חשוב לציין שהמחקר לא בדק הפחתה בתחלואה בפועל".
מחקרי המשך כבר יצאו לדרך, ויבחנו אם הירידה במדדי הכולסטרול אכן מתורגמת לירידה בהתקפי לב, שבץ או תמותה. עד אז, Obicetrapib נותרת תרופה ניסיונית שטרם אושרה, אך מציגה פוטנציאל עתידי כאופציה נוספת למטופלים שלא מגיעים ליעדים הרצויים למרות טיפול מקסימלי.
"נצטרך להמתין לתוצאות של מחקר ההמשך", מסכם ד"ר קוקוי. "אם הן יהיו חיוביות – תהיה לנו תרופה נוספת, יעילה וחשובה, שתעזור לטפל בחולים שלנו".