כ-100 רופאים ורופאות ואנשי צוות רפואי עגנו הערב (שלישי) בנמל חיפה במשט חילוץ מיוחד על גבי אונייה של חברת צים שיצאה מקפריסין. על הפרטים אודות המשט פורסם לראשונה ב-ynet.
4 צפייה בגלריה
הרופאים על גבי האונייה בדרך לישראל
הרופאים על גבי האונייה בדרך לישראל
הרופאים על גבי האונייה בדרך לישראל
בשעות הבוקר, אוניית מכולות של החברה יצאה מנמל לימסול לכיוון ישראל. על הסיפון היו אנשי צוות רפואיים מבתי החולים איכילוב, שיבא (תל השומר) ורמב"ם, ששהו בחו"ל כשהחלה המתקפה באיראן, ובשל סגירת השמיים בישראל נמנעה מהם האפשרות לשוב לארץ. בתי החולים פעלו בשיתוף פעולה עם הנהלת צים על מנת לארגן את חזרתם במהירות ובבטחה.
"כשהציעו לנו את הפתרון הזה בהתחלה, חשבנו שזה מדע בדיוני, אבל גם ידענו שאין ברירה", אומר הערב ד"ר אורן טנא, מנהל המערך הפסיכיאטרי במרכז הרפואי איכילוב, שהיה בין הרופאים על המשט, בשיחה עם ynet. "המשפחות שלנו, הצוותים שלנו, המטופלים שלנו, כולם מצפים שנוביל ונפרוץ את הדרך כדי להיות פה בישראל, דווקא עכשיו. במיוחד עכשיו. אז מיד אמרנו כן, בלי להסס".
"המסע לא היה קל. זה לקח יותר משתי יממות", הוסיף. "בהתרעה של שעות בודדות טסנו מברלין לאתונה, מאתונה ללרנקה, משם באוטובוס ללימסול, ואחרי המתנה סוף סוף עלינו על הסיפון להפלגה של 10 שעות לנמל חיפה. זו חוויה והתרגשות שלא נשכח בחיים. אני מודה לצים שנרתמו כאן למאמץ לאומי של ממש".
4 צפייה בגלריה
ד"ר אורן טנא ופרופ' גיא להט
ד"ר אורן טנא ופרופ' גיא להט
ד"ר אורן טנא ופרופ' גיא להט
לצד הצוותים הרפואיים חזרה לארץ גם קבוצה של מטופלים מסדנת "גל" – מועדון שיקומי-חברתי לפצועי צה”ל ונפגעי תגובת קרב (PTSD) המופעל על ידי המרכז הרפואי שיבא ומשרד הביטחון, במסגרת אגף השיקום.
כ-22 אנשי צוות רפואי מבית החולים איכילוב שהו על הסיפון. "מדובר בקבוצה של פיתוח מנהיגות, שלוקחים בה חלק הסגל הבכיר ביותר שיש לנו בבית החולים, כמעט כולם רופאים", מסבירה ליטל זנד, סגנית סמנכ"ל משאבי אנוש בבית החולים. לדבריה, הקבוצה יוצאת להכשרות שונות בארץ בנושא מנהיגות, ובין היתר טסה מדי שנה ליעדים שונים לצורך למידה ושיתוף ידע עם מערכות בריאות נוספות. הפעם, טסו חברי הקבוצה לגרמניה.
כמעט כל חברי הקבוצה רופאים שמשמשים בתפקידים בכירים באיכילוב, בהם מנהל המיון של בית החולים, מנהל החטיבה הכירורגית, רוב חברי המחלקות הפנימיות, מנהל המערך הנוירולוגי, ומנהל המערך הפסיכיאטרי. "ביום חמישי בלילה פרצה המלחמה ובעצם הבנו שיש לנו שם קבוצה עם סגל בכיר מאוד שאנחנו זקוקים לו בבית החולים, והם לא יכולים לחזור ארצה כי השמיים סגורים. ואז התחלנו לחשוב מה אנחנו יכולים לעשות", אומרת זנד. "הפכנו עולמות ולשמחתנו מצאנו פתרון. אלינו הצטרפו עוד בתי חולים ואנחנו שמחים על כך - בסוף אכפת לנו מכל מערכת הבריאות, וזה Win-Win מבחינתנו".
זנד מציינת כי המשט נעשה בתיאום משרד הביטחון והרשויות בקפריסין. לדבריה, האתגר המשמעותי היה שינוע הרופאים מברלין, היכן ששהו במסגרת ההשתלמות, ליעד שממנו יצאה האונייה. "למצוא טיסה ל-22 אנשים מברלין לקפריסין, במסגרת לו"ז צפוף ואי ודאות מתי ההפלגה יוצאת, היה מורכב. זה היה כמו בסרט, רכשנו עוד ועוד כרטיסים כדי לוודא שאף אחד לא נשאר מאחור".
4 צפייה בגלריה
הרופאים לפני ההפלגה לישראל
הרופאים לפני ההפלגה לישראל
"בישראל יש תופעה הזויה - ברגע שמתחילה מלחמה כולם רוצים לחזור ולהיות פה"
"זה היה כמו מסע כומתה", מוסיפה זנד. "מברלין הטסנו אותם לאתונה, ומשם ללרנקה, ומלרנקה ארגנו אוטובוס ללימסול. האונייה הייתה אמורה לצאת יום לפני אבל התעכבה, ולכן בדקה ה-90 גם ארגנו להם מלון, שעה מלימסול, שכן בימים אלה יש עומס משמעותי במלונות בקפריסין".
בהערכת המצב שנערכה אמש במשרד הבריאות, עדכנו הגורמים המקצועיים כי הם פועלים לחילוץ צוותים רפואיים מחו"ל, וכי סיימו למפות ולקבל מכלל המוסדות רשימות תיעדוף, לפיהן יש כ-390 אנשי צוות רפואי בעדיפות ראשונה לחזור ארצה, וכ-315 נוספים בעדיפות שנייה.
"טיסות החילוץ לא היו ודאיות, וזה כן. הצוותים שלנו רצו לחזור ארצה ולהתחיל לתפעל את האופרציה הזו של בית חולים", אמרה זנד. "רבים מחברי הקבוצה הם מנהלים בכירים. אומנם יש להם פה סגנים, אבל זה אירוע מורכב. צריך לזכור שאיכילוב בתל אביב ואלה ימים לא פשוטים, עם מטחי טילים בלתי פוסקים למרכז. צריך להיערך לתרחישים הכי חמורים שיש, ושיהיו לך ידיים עובדות". זנד מציינת עוד כי גם הצוותים עצמם רצו מאוד לשוב לישראל. "בישראל יש תופעה הזויה - ברגע שמתחילה מלחמה כולם רוצים לחזור ולהיות פה, ואצל צוותים רפואיים וקליניים עוד יותר".
פרופ' גיא להט, מנהל החטיבה הכירורגית באיכילוב, סיפר הערב ל-ynet: "ידעתי שהמטופלים שלנו בידיים טובות, יש לי צוות מצוין כולל מנהלים שמסתדרים היטב גם בלעדיי, ואני סומך עליהם לגמרי. אבל כמנהל, בימים האלה חשובה לי הדוגמה האישית וגם היכולת להיות שם עבור העובדים שלי". לדבריו, "זה כמו לצאת למלחמה בלי מפקד אוגדה - זה אפשרי, אבל זה לא אופטימלי. מה גם שאם ההיעדרות שלנו הייתה נמשכת, זה יכול היה לפגוע ברציפות התפקוד".
4 צפייה בגלריה
רוית זנד
רוית זנד
"לא שיערנו שנסיעה כזו תהפוך למסע חובק עולם". פרופ' רוית גבע
"לא שיערנו לעצמנו שנסיעה להשתלמות מנהלים קצרה בברלין תהפוך לכזה מסע חובק עולם", הוסיפה פרופ׳ רוית גבע, סגנית מנהל המערך האונקולוגי באיכילוב. "גם ברגעים הקשים, כשראינו מרחוק מה קורה בארץ והרגשנו בחוסר אונים, הרגיעה אותנו הידיעה שעושים הכול כדי לעזור לנו לחזור ואנחנו שמחים שכבר מחר בבוקר נוכל לראות את המטופלים והצוותים שלנו ולהצטרף למאמץ".