בשישי בלילה, כשהמועדונים מתמלאים – וגם "ישיבות" ביתיות של חברים מתכנסות בדירות רווקים בתל אביב – נראה שלא כולם מסתפקים בכוס יין או בבירה קרה. יותר ויותר צעירים מוסיפים גם שורה קטנה או "באמפ" שמבטיח שהלילה יימשך עוד קצת, ולפי הנתונים שעולים מהשטח – אפילו עוד הרבה. האם זה אומר שהאייטיז והניינטיז עשו קאמבק – לא רק כשזה מגיע למלתחה שלנו?
דוח חדש של האיחוד האירופי חושף נתונים מדאיגים: צריכת קוקאין, MDMA, אקסטזי ואמפטמינים נמצאת בעלייה ביבשת, בעיקר במערב ובדרום אירופה. מנתונים חדשים שפורסמו לאחרונה עולה כי צריכת סמים לא חוקיים באירופה נמצאת בעלייה – במיוחד סמי מרץ ומסיבות. זאת, בעקבות ניתוח מי ביוב שנערך ב-128 ערים ב-26 מדינות שונות באירופה.
5 צפייה בגלריה
סמים
סמים
צריכת סמים לא חוקיים באירופה נמצאת בעלייה – במיוחד סמי מרץ כמו קוקאין, MDMA (אקסטזי) ואמפטמין
(צילום: Shutterstock)
מדובר במחקר המקיף ביותר מסוגו, שבוצע על ידי קבוצת SCORE – רשת חוקרים אירופית שמתמחה בניתוח שפכים – ובשיתוף סוכנות הסמים של האיחוד האירופי (EUDA). במסגרת המחקר נבדקו דגימות שתן של כ-68.8 מיליון בני אדם, בניסיון לאמוד את היקפי צריכת הסמים ברחבי היבשת.
לפי הנתונים, 87 מיליון מבוגרים באיחוד האירופי השתמשו בסמים בלתי חוקיים לפחות פעם אחת בחייהם. השכיחים שבהם הם קנאביס וקוקאין, אך בשנים האחרונות נרשמת עלייה גם בצריכת MDMA, קטמין, מתאמפטמינים וסמים פסיכדליים וסינתטיים נוספים.
"בישראל נעשה לאורך השנים שימוש בחומרים ממריצים ללא מרשם רופא, כולל קוקאין", אומרת קרן גולדמן, מנהלת המחלקה לטיפול בהתמכרויות בלאומית שירותי בריאות. "בשנים האחרונות נרשמה עלייה בשימוש בסם הסינתטי 'ממסי' (MMC-3), המכונה גם 'דוקטור'. מדובר בסם ממריץ בעל פוטנציאל גבוה להתמכרות ולהשלכות בריאותיות נלוות. בקרב הקהילה הגאה, השימוש במתאמפטאמין (קריסטל מת', המכונה "טינה") וקטמין נפוץ במיוחד כסמי מסיבות".
קרן גולדמןצילום: יח"צ לאומית
קרן גולדמן: "נרשמה עלייה בשימוש ב'ממסי' ('דוקטור'), סם ממריץ בעל פוטנציאל גבוה להתמכרות. בקרב הקהילה הגאה, השימוש במתאמפטאמין (קריסטל מת', 'טינה') וקטמין נפוץ במיוחד"
ד"ר שחר רובינזון, ראש תחום בריאות הנפש במחוז הדרום, מכבי שירותי בריאות, מציין כי בישראל קיימות אינדיקציות מדאיגות מהשטח (שירותי ההתמכרויות, בתי החולים ומרפאות), וגם ממידע שמגיע מנתונים שהמשטרה משחררת, על שימוש גובר בממריצים בשנים האחרונות, בעיקר בקרב צעירים. "מה שברור הוא שישראל אינה יכולה להיות מנותקת מהמגמות העולמיות, ושנדרש מעקב חכם ודיסקרטי, כמו מעקב הביוב האירופי", הוא אומר.

הקוקאין שולט בסופי שבוע

במחקר נבדקו שאריות של חמישה סמי מרץ עיקריים: קוקאין, אמפטמין, מתאמפטמין, MDMA וקטמין – לצד קנאביס. הממצאים מראים כי צריכת קוקאין נותרה הגבוהה ביותר בערים במערב ובדרום אירופה – בעיקר בבלגיה, הולנד וספרד. כך למשל, בבריסל נמדדה ב-2024 צריכת קוקאין יומית של כ-1186 מ"ג לאלף תושבים – כמעט פי שניים לעומת 2023. יום שבת הוא היום שבו נמדדות הרמות הגבוהות ביותר, מה שמעיד על שימוש בסופי שבוע ובהקשרים של בילוי.
5 צפייה בגלריה
סמים
סמים
בבריסל נמדדה ב-2024 צריכת קוקאין יומית של כ-1186 מ"ג לאלף תושבים – כמעט פי שניים לעומת 2023
(צילום: Shutterstock)
גם צריכת MDMA גבוהה במיוחד בבלגיה, צ'כיה, הולנד ופורטוגל. לאורך השנים 2011–2016 נרשמה עלייה קבועה בשימוש באקסטזי, ולאחר מכן תנודות קלות. השימוש ב-MDMA גבוה יותר במהלך סופי שבוע, בהתאם לשימוש הנפוץ במסיבות ובאירועים חברתיים.
ד"ר ליאורה שכטרד"ר ליאורה שכטרצילום: ענבל מרמרי
ד"ר ליאורה שכטר, ראש תחום כאב במאוחדת ומומחית ברפואת כאב, שהקימה את מרפאות הטיפול בהתמכרויות במאוחדת, מסבירה כי "דווקא בקרב אוכלוסיות עשירות יותר יש יותר פנאי להקדיש לסמים שנחשבים 'סמי הנאה'. בנוסף, מדובר בעניין כלכלי. אוכלוסיות עניות לא בהכרח יכולות להרשות לעצמן סמים כאלה, ולכן סמים אופנתיים כאלה יהיו בשימוש גבוה יותר בקרב אוכלוסיות אמידות".
ד"ר רועי צוקרצילום: יריב גולדפרב
ד"ר צוקר: "אי אפשר להמשיך לדבר על שימוש בחומרים כאילו זה מתרחש רק בשוליים. אחד מכל ארבעה ישראלים מתמודד עם התמכרות. זו כבר לא תופעה שולית, אלא חלק מהמרקם החברתי שבו כולנו חיים"
באשר לשימוש הגובר בסופי שבוע, ד"ר שכטר מציינת כי "לא בהכרח מדובר בשינוי בדפוסי ההתמכרות. מדובר על מה שמכונה באנגלית Recreational Drugs, כלומר 'סמים של שעות הפנאי'. לכן השימוש בהם נפוץ יותר בסופי שבוע. זו תופעה מוכרת".
 ד"ר שחר רובינזון ד"ר שחר רובינזוןצילום: דוברות מכבי
ד"ר רובינזון מסביר כי "הממצאים החדשים חשפו תמונה של עלייה בשימוש בסמי מרץ בעשור האחרון באירופה. בעוד שבין 2011 ל-2015 נצפתה יציבות יחסית בצריכת קוקאין, משנת 2016 חלה עלייה שנתית בצריכה ברוב המקומות. נכון להיום, קשה לדעת בוודאות האם העלייה בשימוש באירופה משתקפת גם בישראל, כיוון שאין לנו נתונים ישירים כמו אלו שהושגו מהמחקר באירופה".
ד"ר רועי צוקר, יו"ר החברה לרפואת להט"ב, ומי שעוסק בשנים האחרונות בקידום גישות של מזעור נזקים בשימוש בחומרים, מסביר: "כשרואים את הנתונים, אי אפשר להמשיך לדבר על שימוש בחומרים כאילו זה משהו שמתרחש רק בשוליים. מחקר עדכני של המרכז הישראלי להתמכרויות (ICA) מצא שאחד מכל ארבעה ישראלים מתמודד עם התמכרות כלשהי – סמים, אלכוהול או תרופות מרשם. זו כבר לא תופעה שולית, אלא חלק מהמרקם החברתי שבו כולנו חיים".
שימוש בסמים באירופה אינפו
צריכת הקוקאין נשארה גבוהה במיוחד בערים במערב ובדרום אירופה, כאשר בלגיה, הולנד וספרד מדווחות על המספרים הגבוהים ביותר. "הנתונים העדכניים ביותר מ-2024 חשפו עלייה נוספת בשאריות קוקאין ברוב הערים, כאשר ב-39 מתוך 72 ערים נמדדו רמות גבוהות יותר בהשוואה לשנה הקודמת", אומר ד"ר רובינזון.
לדבריו, "בלגיה היא גם בין המדינות עם הצריכה הגבוהה ביותר של MDMA יחד עם צ'כיה, הולנד ופורטוגל. מעניין לציין שבניגוד לסמי המרץ, צריכת הקנאביס, שנותר הסם הלא-חוקי הנפוץ ביותר עם כ-22.8 מיליון משתמשים בשנה האחרונה, ירדה ברוב הערים ב-2024 בהשוואה לשנים קודמות".

"התמודדות עם מציאות קשה"

בהתייחס להשוואה למצב בישראל, אומר ד"ר רובינזון כי "אף שבישראל נעשו מחקרים שהשתמשו במי שפכים לניטור בריאות הציבור (אחת הדוגמאות המוכרות היא ניטור פוליו), אין מידע זמין שפורסם לגבי הימצאות סמים בביוב בארץ. לשיטה זו יתרונות רבים – היא מאפשרת אומדן כמעט מיידי של דפוסי צריכת סמים ברמה הקהילתית, היא יכולה להצביע על שינויים בדפוסי צריכה – מה החומרים העולים ומה היורדים – וניתן להסתייע בה להשוואות שימוש בין מקומות ותקופות שונות, כולל מדידות היסטוריות ככל שישנן דגימות ביוב זמינות שנשמרו".
5 צפייה בגלריה
ביוב
ביוב
לעומת אירופה, בישראל אין מידע זמין שפורסם לגבי הימצאות סמים בביוב
(צילום: Shutterstock)
הוא מציין יתרון נוסף של צורת בדיקה זו ומסביר שהיא נותנת תמונה מדויקת ברמה הקהילתית, מבלי לפגוע בפרטיות ומבלי להסתמך על דיווח עצמי, שתלוי בכנות המשתתפים. עם זאת, היא אינה נטולת חסרונות: בשל אופן הדגימה, לא ניתן להבדיל בין עלייה בכמות המשתמשים לעלייה בכמות החומר הנצרך על ידי כל משתמש. "גם שינוי בכמות החומר הפעיל – כפי שקורה בקנאביס למשל לאורך השנים – יכול להטות את הבדיקה", הוא אומר. "השיטה גם תלויה בשימוש בביוב. במסיבת טבע למשל, יהיה קשה להעריך את השימוש ככל שיותר אנשים לא יתאפקו עד הבית ויעדיפו להשקות עץ עם שאריות ה-MDMA שבדמם".
ד"ר צוקר מסביר כי "גם בתוך הקהילה הגאה – תחום שבו אני פועל יום-יום – הנתונים מהתקופה האחרונה מדאיגים במיוחד. בסקר שנעשה לאחר המלחמה יותר מ-40% מחברי הקהילה דיווחו כי הם צורכים יותר סמים כיום, גם במספר האירועים וגם בכמות החומרים בכל שימוש. 30% העידו כי התחילו להשתמש בסמים בסיטואציות שבהן בעבר לא היו צורכים חומרים כלל, ו-27% החלו להשתמש בסוגי סמים חדשים שהם לא הכירו קודם".
5 צפייה בגלריה
מסיבה
מסיבה
ההשלכות של שימוש ממושך ב-MDMA וקוקאין יכולות להיות קשות מאוד, ביניהן סכנת פסיכוזה
(צילום: Shutterstock)
לדבריו, לא פחות מ-58% מהמשיבים קישרו ישירות בין השימוש בסמים לבין מצבם הנפשי, ו-21% העידו כי הם חשים אובדן שליטה בשימוש מאז פרוץ המלחמה. "מה שחשוב לשים לב אליו", הוא מדגיש, "זה שהתופעות האלה דומות בגברים ובנשים כאחד, ואין כאן נושא מגדרי אלא אנושי ועמוק של התמודדות עם מציאות קשה".

ההשלכות הבריאותיות

ד"ר שכטר מזהירה כי "ההשלכות של שימוש ממושך ב-MDMA וקוקאין יכולות להיות קשות מאוד, ביניהן סכנת פסיכוזה, כיוון שזה סם שמשנה את המודעות". לדבריה, "ההשלכות הבריאותיות עלולות להיות תופעות של בלבול, כאבי ראש, הפרעות ראייה, דיסוציאציה – כלומר פגיעה בתפיסת המציאות, הזיות, סיוטי לילה, פרנויה וגם התקפים אקוטיים של פסיכוזה".
גולדמן מציינת כי בקופות החולים בישראל קיימות מרפאות לטיפול בהתמכרויות המציעות תמיכה מקצועית למי שמתמודדים עם התמכרויות מסוגים שונים. "הטיפול ניתן על-ידי צוות רב מקצועי הכולל רופאים, מטפלים ואנשי מקצוע נוספים, וזאת במטרה לספק מעטפת טיפולית מלאה ולסייע לכל מטופל בתהליך השינוי האישי שלו", מסבירה גולדמן. "תוכנית הטיפול של לאומית כוללת ליווי רפואי, טיפול רגשי ופסיכותרפויטי, ותמיכה פסיכוסוציאלית. בנוסף, אנו מעבירים הכשרות לגורמי טיפול בקהילה ובינהם רופאי משפחה, אחיות וצוותי בריאות הנפש, בנושא איתור, זיהוי ומניעת התמכרויות לחומרים פסיכואקטיבים ובתוכם גם סמים ממריצים".
ד"ר צוקר מוסיף כי מבחינה רפואית ההמלצה היא כמובן להימנע משימוש בכלל. "אבל אנחנו גם יודעים שהגישה הזו לא באמת עובדת", הוא אומר. "להגיד 'פשוט תפסיקו' – לא פוגש את האתגרים האמיתיים שאנשים חווים או את הרצונות שלהם. לכן היום אנחנו שמים דגש על מזעור נזקים: לספק מידע אמין, לדבר בפתיחות, לייצר מרחבים בטוחים שבהם אפשר לדבר על שימוש – מתוך הבנה שגם במציאות וגם במחקרים שנעשו בנושא, מדובר בשיטה אפקטיבית יותר להתמודדות עם התופעה".
5 צפייה בגלריה
מריחואנה קנאביס עישון
מריחואנה קנאביס עישון
האם השימוש בקנאביס הולך ופוחת לאור העלייה בשימוש בסמים אחרים?
(צילום: shutterstock)
בהמשך לרוח הזו, הוא משתף כי לאחרונה נפתחה קהילת ווטסאפ בשם "בלי סודות" – מקום שבו אפשר לדבר בכנות על המתח שבין הרצון לחיות חיים בריאים ומשמעותיים לבין הרצון לברוח, לפעמים, דרך שימוש. "הקהילה הולכת וגדלה, ומראה עד כמה יש צמא אמיתי לשיח כן, לא שיפוטי, בתוך מרחב בטוח עבור המשתמשים באשר הם", הוא אומר.

קנאביס במגמת ירידה

למרות העלייה בסמי המרץ, נרשמה דווקא ירידה בצריכת קנאביס ברוב הערים שנבדקו בשנת 2024. עם זאת, הקנאביס עדיין נותר הסם הלא חוקי הנפוץ ביותר באירופה, עם כ-22.8 מיליון משתמשים בשנה שעברה. השימוש הגבוה ביותר נמדד בספרד, הולנד ופורטוגל.
באירופה, החזקה ושימוש בקנאביס עדיין אינם חוקיים ברוב המדינות, אך תשע מדינות מתירות שימוש במקרים מסוימים. בגרמניה, לוקסמבורג ומלטה, הקנאביס חוקי בתנאים מסוימים. לפי דוח הסמים של האיחוד לשנת 2024, הוויכוח הציבורי סביב הסדרת הקנאביס צפוי להימשך, אך "אין ודאות באשר לכיוון שיינקט במדיניות האירופית בעתיד".
ד"ר שכטר מתייחסת למגמה הזאת ואומרת כי "להערכתי הנתון הזה לא בהכרח מדויק, כיוון שהקנאביס הוא סם זמין ולכן השימוש בו בדרך כלל גבוה ונפוץ. ייתכן שהאיתור בביוב לא מאפשר לזהות אותו כראוי, מה שמטה את התוצאות".