כשברקע המאבקים על גיוס חרדים לצה"ל, מתפרסם הבוקר (יום ד') מחקר חדש של החוקרת החרדית, ד"ר נחומי יפה מהחוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב, שקובע כי כ-50% מהחרדים רוצים להשתלב בחברה הישראלית, זאת בניגוד להערכות המקובלות בקרב הממשל וראשי הקהילה החרדית המדברים על 11% - 19% בלבד. המחקר הוצג בוועידת אוניברסיטת תל אביב "עתיד ישראל" בשיתוף קרן כדר.
על פי המחקר, השתלבותם של רבים מהחברה החרדית בחברה הישראלית מתעכבת או נמנעת, משום שנורמות חברתיות מבוססות על חוסר ידע או תפיסות שגויות לגבי עמדותיהם של אחרים בקהילה - מה שמוביל לכך שיחידים אינם פועלים לפי רצונם, גם כאשר הם שואפים להיות אזרחים מועילים ותורמים לחברה הישראלית בכללותה.
כך, למשל, כמחצית מהחברה החרדית (כ-50%) היו רוצים להשתלב בעבודה, באקדמיה, לכבד את מוסדות המדינה ובתי המשפט ואף לחגוג ביום העצמאות ולציין את יום הזיכרון, אך בשל "הלחץ החברתי" הם מעדיפים שלא לעשות כן. הנתון הדרמטי במחקר מעיד על כך שלו היו ניתנים כיום הכלים המתאימים וההתאמות ההולמות את החברה החרדית, 1 מכל 4 גברים חרדים (כ-25%) היה רוצה להתגייס לצה"ל.
מדובר במחקר ראשון מסוגו שנערך בישראל. המחקר המקיף כולל כ-1,200 חרדים, מכל קבוצות הקהילה החרדית, לרבות פילוח דמוגרפי. באוניברסיטת תל אביב אמרו כי ייחודו של המחקר, בין היתר, הוא בכך שזו הפעם הראשונה שחוקרת המשתייכת בעצמה לקהילה החרדית בישראל מציגה נתונים, שסותרים את התפיסות המקובלות בחברה הישראלית בכללותה ובקהילה החרדית בפרט.
"25% רוצים להתגייס". הפגנה נגד גיוס בירושלים
(צילום: עידן בלומהוף)
מפילוח של נתוני המחקר עולה עןד שכיום ניתן לפלח את הקהילה החרדית לארבע קבוצות שונות: חרדים שמרנים מאוד (27%), חרדים ישראליים (27%), חרדים מודרניים (23%) וחרדים עצמאיים (23%).
חרדים ישראליים: מאופיינים בציות לנורמות הקהילותיות וסמכות הרבנים אבל יש להם הזדהות עם המדינה. הם רוצים להשתלב באקדמיה ובעבודה, חוגגים את יום העצמאות ומצטערים ביום הזיכרון.
חרדים מודרניים: הם נשמעים פחות לנורמות החברתית וסרים למרות הרבנים במידה פחותה, יש להם סמארטפונים, צופים בתקשורת הישראלית, הלבוש שלהם הוא אופנתי, הם רוצים להשתלב באקדמיה ובעבודה והם רואים את עצמם כישראליים לכל דבר.
חרדים עצמאיים: אין להם שום תחושת שייכות למדינה או למוסדותיה ובמובנים רבים גם לאידיאולוגיה המלאה של החברה החרדית הם פשוט נולדו בחברה החרדית בישראל וחיים בה. הם מנהלים את אורח חייהם בשכונות בהן הם גרים ומבחינתם היו יכולים לגור בכל מקום אחר בעולם.
חרדים שמרניים מאוד: בשום מצב לא מוכנים להשתלב בחברה הישראלית. הם נתונים אך ורק למרות הכללים הנוקשים שלכאורה מאפיינים חרדים .- הסתגרות והתבדלות פנים חרדית וחשיפה לכלי תקשורת חרדיים בלבד
מניתוח הנתונים עולה כי שתי הקבוצות "חרדים ישראליים" ו"חרדים מודרניים" מונים יחד כ-50% מבני ובנות הקהילה החרדית, והם רואים את עצמם "כישראליים לכל דבר", שרוצים להיות אזרחים מועילים בחברה. כמו כן, מפילוחי משנה שד"ר יפה ערכה עולה כי 23% מקרב הקהילה החרדית (שרבים מהם משתייכים לחרדים הישראליים והחרדים המודרניים) רוצים גם להתגייס לצה"ל או לעשות שירות לאומי.
ד"ר יפה אמרה: "הנתונים הדרמטיים מוכיחים כי בניגוד גמור לתפיסות המקובלות בחברה הישראלית מחצית מהקהילה החרדית רוצה להשתלב במרקם הישראלי ולהיות אזרחים ככל שאר האזרחים, וחלקם אף מוכנים להתגייס לצה"ל. הבעיה העיקרית שמונעת זאת מהם קשורה בבורות לגבי חרדים אחרים בחברה החרדית והתחושה שהם חריגים. על אף שלכאורה הם רוצים להשתלב בשוק העבודה או באקדמיה, או כמובן להתגייס לצה"ל הם חוששים 'שיוציאו אותם מהמחנה', שהילדים יתקשו למצוא שידוך ושהקהילה תתנכר אליהם".
החוקרת הוסיפה כי "למחקר זה יש חשיבות חברתית עצומה ואני מקווה שנתונים אלו, ומחקרים דומים שיתפרסמו בעתיד, יסייעו לחברה החרדית לעשות את התהליכים החברתיים המורכבים אך הכה חיוניים בדרך להשתלבות מלאה בחברה הישראלית. ברגע שהפרט יידע שהוא לא לבד, ורבים אחרים חושבים כמוהו אז יש סיכוי שניתן יהיה להתגבר על הפחד של יחידים להיות חריגים".