פעילים פרו-פלסטינים באוניברסיטת וושינגטון שבסיאטל החלו למכור לאחרונה חולצות המביעות תמיכה בטבח 7 באוקטובר ולחלק עלונים שבחלקם התחתון קרדיט ל-Hamas Media Office. כשסיגל בוכמן, הנאבקת באנטישמיות במוסד האקדמי הזה מטעם ארגון הסטודנטים היהודי הבינלאומי "הלל", פנתה להנהלת האוניברסיטה בעניין, היא לא צפתה את התגובה. "לתדהמתי, הם לא אסרו על מכירת החולצות בעקבות הפנייה שלי, מהנימוק שהן מביעות תמיכה בטרור ופגיעה ביהודים, אלא מהנימוק הטכני שאסור למכור חולצות בשטח הקמפוס", היא אומרת בריאיון ל-ynet.
לבוכמן, שהחלה את עבודתה בנובמבר 2024, יש חדשות טובות וחדשות רעות. החדשות הטובות הן שמאז החזרה של דונלד טראמפ לבית הלבן, ראשי המוסדות האקדמיים ברחבי ארצות הברית הבינו שכללי המשחק השתנו ושהם לא יוכלו עוד להתעלם מהפחדה וטרור על בסיס יומי נגד סטודנטים יהודים.
מפגינים באוניברסיטת וושינגטון בסיאטל קוראים לאינתיפאדה
(צילום: סיגל בוכמן)
"בתקופה שבה היו אוהלי מחאה, סטודנטים שסבלו הבינו שאין טעם להתלונן", היא אומרת. "צעיר שהלך עם שרשרת ועליה מגן דוד הותקף והתלונן, אבל לא קיבל מענה. היו המונים כמוהו שלא זכו למענה, והם פשוט איבדו אמון באוניברסיטה והבינו שהם חייבים להצניע סממנים יהודיים. אבל מאז שטראמפ בבית הלבן זה השתנה. כאשר סטודנט ראה לאחרונה בשירותים כתובת 'Free Palestine' ודיווח עליה, בהנהלת האוניברסיטה דאגו למחוק את הכתובת באופן מיידי ומיהרו לשלוח לי מייל שמעדכן על כך. זה שינוי ענק לעומת העבר".
אז מהן החדשות הרעות?
"שכאשר אני מראה לנשיאת האוניברסיטה, פרופ' אנה מארי קאוצ'ה (Ana Mari Cauce), שיש עלונים שעליהם חתום 'מטה הסברה חמאס', היא מסבירה שלפי התיקון הראשון לחוקה האמריקאית אסור להגביל את חופש הביטוי. אבל היא מתעלמת מהעובדה שחמאס הוא ארגון טרור ושכאשר נמכרת חולצה שעליה תמונת טנק ישראלי מ-7 באוקטובר, או חולצה אחרת שעליה הכיתוב 'A Flood Is Coming' (מבול מגיע), כשהכוונה היא ל'טופאן אל-אקצא' (מבול אל-אקצא – הכינוי הפלסטיני למתקפת הטרור ב-7 באוקטובר 2023, י"ט) ולתמיכה בטבח שמחת תורה, מדובר באנטישמיות ובהסתה לאלימות".
5 צפייה בגלריה


"אתם עושים אותנו גאים": שלט תמיכה בגדודי עז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס
(צילום: סיגל בוכמן)
איך הגיבה נשיאת האוניברסיטה לבקשה להפסיק למכור את החולצות האלה?
"היא דאגה לשלוח שוטרים שיפסיקו את מכירת החולצות, בטענה שהמכירה אסורה בשטח הקמפוס, אבל היא גם אמרה שמעבר לזה אין עילה משפטית לפעולה, אלא אם יהיה איום על מישהו או אם הסטודנטים הפרו-פלסטינים יביאו נשק. אבל צריך להבין שפרופ' קאוצ'ה חוששת לחייה ולחיי משפחתה. בנובמבר 2024 רעולי פנים ריססו על ביתה ועל רכבה גרפיטי שבו נכתב 'אנה מארי שותפה לרצח עם', 'דם על הידיים שלך' ו'לשחרר את פלסטין'. צמיגי הרכב שלה הושחתו, ובמהלך העימות היא נפלה והרגל שלה נשברה. חשוב גם להבין את האווירה הכללית באוניברסיטה. לצערי יש גם מרצים יהודים שהם אנטי-ציוניים, מה שמעניק תמיכה לפרו-פלסטינים".
"קריאה ברורה לאלימות"
בהפגנות הפרו-פלסטיניות בקמפוס נשמעו בין השאר קריאות "מהנהר לים, פלסטין תהיה חופשית", שמשמעותן ייחול למחיקת מדינת ישראל, וכן קריאות לאלימות נגד ישראלים: "יש רק פתרון אחד – מהפכת אינתיפאדה".
"The Cholent" הוא אתר אינטרנט המגדיר את עצמו כ"ניוזלטר היהודי היחיד של סיאטל" ("Seattle's only Jewish newsletter"). ב-17 במרץ הוא פרסם מאמר שעליו היו חתומים מרצים יהודים-אמריקנים מאוניברסיטת וושינגטון. לא רק שהם לא הביעו תמיכה ברורה בסטודנטים יהודים שסבלו מהטרדות ומתקיפות מילוליות ופיזיות, אלא שהם הביעו חשש מ"ניצול ציני" של טענה לאנטישמיות, וכתבו שההאשמות באנטישמיות משמשות לעיתים באופן "ציני" או פוליטי לדיכוי ביקורת על ישראל או להשתקת קולות פרו-פלסטיניים בקמפוס.
מארני מריט (Marni Merritt), סטודנטית שאמורה לסיים השנה את לימודיה לתואר ראשון, פרסמה מאמר תגובה חריף תחת הכותרת "הם לקחו לי את רוח האוניברסיטה". בין השאר היא הביאה ציטוטים של חברים וחברות לספסל הלימודים שמתארים את הסבל של סטודנטים יהודים מאז 7 באוקטובר באוניברסיטה הציבורית שנוסדה ב-1861.
אחת הסטודנטיות, שחששה לפרסם את שמה המלא ורק הזדהתה בראשי התיבות EO, ציינה: "בתקופה שבה פעל המאהל (הפרו-פלסטיני, י"ט), הסתרתי את שרשרת מגן הדוד שלי. לא הרגשתי בטוחה. סטודנט הזכיר בשיעור שאדולף אייכמן לא היה צריך להיות מוסגר על ידי ישראל והפרופסור לא אמר דבר. ידעתי שאני היהודייה היחידה בכיתה. רעדתי והרגשתי אימה בקמפוס".
5 צפייה בגלריה


סטודנט מנבחרת ההתעמלות של אוניברסיטת וושינגטון מצדיע במועל יד ליד סטודנטים יהודים
(צילום: באדיבות סיגל בוכמן)
מריט עצמה כתבה במאמר: "אם הייתם שואלים אותי ב-6 באוקטובר 2023, על תקופתי כסטודנטית באוניברסיטת וושינגטון, הייתי אומרת לכם כמה אני אוהבת אותה ומרגישה בה בבית. תמיד חייכתי כשדיברתי על כך שהרגשתי שקיבלתי את ההחלטה הנכונה לחלוטין כשהלכתי ל-UW... אבל אם הייתם שואלים אותי את אותה שאלה בכל יום לאחר 7 באוקטובר 2023, לא הייתי יכולה להסתיר את עיניי העצובות והתנהגותי חסרת השמחה. ננטשתי על ידי עמיתיי ועל ידי הנהלת האוניברסיטה שלי. הייתי מבודדת, הרגשתי שנאה, אנשים בקמפוס גידפו אותי כי אני יהודייה. הם לקחו לי את רוח האוניברסיטה שלי, את תחושת השייכות שלי ואת התשוקה שלי להיות יום אחד בוגרת מעורבת".
בוכמן מציינת כי המאמר של מריט עורר הדים רבים בקהילה היהודית של סיאטל, אבל לא גרם להנהלת אוניברסיטת וושינגטון להקשיח את היחס כלפי מי שתומכים בחמאס ובטרור. "באירוע של מכירת החולצות לפני שבועיים, הייתה גם קבוצה של כ-50 צעירים שהובלו בידי רעולת פנים שצעקה במגפון 'יחיא סינוואר אנחנו גאים בך, אתה תוביל את הדרך. אל-קסאם אנחנו גאים בכם. שהידים אנחנו גאים בכם'", היא מספרת. "מבחינת הנהלת האוניברסיטה זה חופש ביטוי, אבל אני טוענת שזו קריאה ברורה לאלימות".
מהנהלת אוניברסיטת וושינגטון לא נמסרה עד כה תגובה על הכתבה.