כנופיות הפרוטקשן בצפון לא עוצרות: אלמונים הציתו בסוף השבוע משאית שחנתה בכניסה למפעל מזון גדול בשטחי אזור התעשיה קדמת גליל, סמוך לטבריה. למשאית הוצמד בקבוק בנזין, המהווה סימן ההיכר של כנופיות הסוחטים. ההצתה נחקרת על-ידי שוטרי תחנת טבריה.
3 צפייה בגלריה
הוצתה משאית בכניסה למפעל מזון גדול בגליל התחתון
הוצתה משאית בכניסה למפעל מזון גדול בגליל התחתון
(צילום: כב"ה מחוז צפון)
3 צפייה בגלריה
הוצתה משאית בכניסה למפעל מזון גדול בגליל התחתון
הוצתה משאית בכניסה למפעל מזון גדול בגליל התחתון
(צילום: כב"ה מחוז צפון)
בלילה שבין יום חמישי לשישי הוזעקו לוחמי האש במחוז הצפון לאזור התעשיה קדמת גליל, לאחר שקיבלו קריאות על משאית בוערת. במשך שעה נלחמו לוחמי האש בשריפה, ומנעו ממנה להתפשט למקומות נוספים. במקביל נפתחה חקירת משטרה, שממנה עלה כי ליד המשאית נתלה בקבוק מלא בבנזין.
גורם בכיר בכיבוי אש במחוז צפון סיפר: "קיבלנו את ההודעה על השריפה בשעה 01:00, ולמקום יצאו שלושה צוותים. בתום חקירה מקצועית זיהינו חומרי בעירה רבים שמהם ניתן לקבוע שמדובר בהצתה".
ניצן פלג, ראש המועצה האזורית הגליל התחתון, מסר בתגובה כי "מדובר באירוע חמור מאוד, של כנופיות עבריינים אלימות שמגיעות לשטחי הגליל התחתון ומנסות לסחוט בעלי עסקים חרוצים וישרים. אנו נמשיך לפעול בנחישות ובעוצמה לסכל את אותם עבריינים, ולהביא אותם לבתי המשפט. בגליל התחתון לא נכנעים ולא משלמים פרוטקשן".
3 צפייה בגלריה
אפרת ניסנבוים
אפרת ניסנבוים
בקבוק הבנזין שנתלה סמוך לעסק ביבנאל בחודש שעבר. "87% מהקבלנים והיזמים בארץ התבקשו לשלם פרוטקשן באתרי הבנייה"
(צילום: ארגון עד כאן)
תופעת הפרוטקשן בצפון הולכת ומתרחבת, ובחודשים האחרונים העידו בעלי עסקים רבים על איומים שקיבלו בדרישה לשלם סכומים גבוהים - או שייגרם נזק להם או לבני משפחותיהם. בחודש שעבר גילתה בעלת עסק מיבנאל שבגליל התחתון בקבוק עם בנזין תלוי על תריס המחסן. "ישר הבנתי במה מדובר", סיפרה. לפני כחודש העיד איש עסקים מהצפון כי קיבל שיחה שבה נדרש לשלם דמי חסות בסך 5 מיליון שקלים. בהמשך אלמונים אף ירו לעבר מבנים השייכים לבני משפחתו.
גם בעל עסק מיפו קיבל שיחת איום, שבה נדרש לשלם "רק" 50 אלף שקלים תוך שלושה ימים. הוא סירב לשלם, והסוחטים ירו לעבר בית העסק שלו. בסופו של דבר הוא החליט לסגור אותו. על ההחלטה כתב: "בלב שבור נאלצנו לסגור את החנות שלנו בגלל הפרוטקשן וחוסר הצדק סביבנו. אנחנו עובדים קשה ומתפרנסים, אבל לצערנו חיים בלי ביטחון. אתמול היה תורו של מישהו אחר, היום תורנו, מחר יהיה קורבן אחר".
בסקר פנימי שערך ארגון הקבלנים והבונים במחוז תל אביב והמרכז בקרב כ-450 קבלנים ויזמים בכל הארץ נמצא כי כ-87% מהקבלנים והיזמים בארץ התבקשו לשלם פרוטקשן באתרי הבנייה. לפי הקבלנים, התופעה אינה מתמקדת רק באזור אחד, אלא חולשת ‏על כל המדינה. כשליש מהקבלנים והיזמים (32%) ציינו שהתבקשו לשלם פרוטקשן באזור המרכז, כ-21% ‏באזור הדרום, כ-19% באזור הצפון וכ-17% באזור תל אביב.