"ביום שנכנסתי לתפקידי קראתי לעבריינים לחזור למוטב, וחלק מהאנשים לקחו את זה כבדיחה. הם לא הבינו שאני איש משטרה בלב ובנפש, ואני לא צוחק. אמרנו את זה למשפחת אבו לטיף. הם לא חזרו למוטב - אז עצרנו את כולם, לקחנו להם את כל הציוד, הרכבים. כל שקל שהם לקחו מהמדינה, אנחנו ניקח בחזרה". כך אמר הערב (יום שלישי) מפכ"ל המשטרה רב-ניצב דני לוי בכנס רמדאן לתעשייני הצפון, שהתקיים בנצרת.
דברי המפכ"ל בכנס
(צילום: נחום סגל )

במעמד תעשייני הצפון ונשיא התאחדות התעשיינים בישראל רון תומר, לוי הצהיר כי "אני, מפכ"ל המשטרה, וכל מפקדי ושוטרי משטרת ישראל, בראש ובראשונה מוכוונים לדבר שנקרא: הפשיעה במגזר הערבי. נקודה. זה הדבר הראשון, שום דבר אחר לא מעניין".
לוי הוסיף כי "אני יכול לומר לכם שמפקדי המחוזות, שוטרים, קצינים, בכירים כאלה ואחרים, כולל את עבדכם הנאמן, עוזבים את הבית בכל סוף שבוע כדי לטפל בפשיעה. העבריינים בטוחים שהמשטרה יוצאת לסוף שבוע, אבל גילינו שהם יותר אלימים בימים האלה, אז בכל ימי חמישי, שישי ושבת המפכ"ל יוצא יחד עם הצוות, נוסע למחוז צפון ונכנס לבתים של עבריינים. אנחנו אגרסיביים כלפיהם, כי רק ככה העבריינים מבינים ורק ככה צריך לפעול מול אלה שהם אלימים ומסוכנים".
2 צפייה בגלריה
מפכ"ל המשטרה דני לוי בנאום על הפשיעה בחברה הערבית
מפכ"ל המשטרה דני לוי בנאום על הפשיעה בחברה הערבית
"יוצא שהמדינה מממנת את ארגוני הפשיעה ללא ידיעתה". לוי על תופעת הפרוטקשן
(צילום: נחום סגל )
המפכ"ל ציין כי הוא "מאמין במעשים", ותפקידו הוא לדאוג ש"הגזרה" שרודפת שנים את המגזר הערבי תיעלם ולא תחזור. "אנחנו נלך על הראש של הארגונים הגדולים, ניקח להם את כל הכסף, כי אם אין לך כסף אתה לא יכול להיות 'אל-קפונה', ושחיילים יעשו את מה שאתה רוצה. זה כסף שנסחט מהחברה הערבית והוא יוחזר, כי מי שקם בבוקר והולך לעבוד מגיע לו להרוויח ביושר".
עוד הבטיח לוי כי עבריין שלא יחזור למוטב "יטופל", "כמו שטיפלנו במשפחת אבו לטיף. נעבור לכל העבריינים, וכולם מכירים פה את השמות. אני אומר לעבריינים בפנים את מה שאני חושב עליהם. משטרת ישראל זה ארגון חזק, יותר חזק מכל העבריינים".
במקביל, המפכ"ל ציין כי המשטרה טרם הצליחה לבער את ארגוני הפשע מהמגזר הערבי, ותיאר כי "העבריינים היום כבר לא מדברים בטלפון, יש להם כבר אמצעים אחרים. הם מנצלים את הדמוקרטיה שלנו, אבל אני לא בא לבכות. אמרתי את זה כשמינו אותי: אין בכי ואין נהי. יש מלחמת חורמה בעבריינים, נקודה. יש לנו את הכוחות. אני מבקש מכם שתתאזרו בסבלנות. אמנם אחרי שנים של אירועים מדממים, זה יהיה חוצפה להגיד לכם את זה, אבל אני אומר לכם: תסמכו עלינו. אנחנו בכיוונים הנכונים. נטפל בכולם".
2 צפייה בגלריה
מפכ"ל המשטרה דני לוי בנאום על הפשיעה בחברה הערבית
מפכ"ל המשטרה דני לוי בנאום על הפשיעה בחברה הערבית
מפכ"ל המשטרה דני לוי בכנס
(צילום: נחום סגל )
המפכ"ל התייחס לתופעת הפרוטקשן שפוגעת בתעשיינים ואנשי עסקים רבים בישראל, שנאלצים לשלם לעבריינים "דמי חסות", לעיתים תחת מסווה של שירותי שמירה, תוך איומים באלימות והטלת מורא. "התעצמותם הכלכלית של ארגוני הפשיעה מאפשרת להם לחדור למקומות שבהם הם עשויים לפגוע ביסודותיה של המדינה, באמצעות חדירה למכרזים. כך המדינה מממנת את ארגוני הפשיעה ללא ידיעתה: מגיע קבלן טוב, זוכה במכרז של מיליארד או שניים - אבל כל הכסף הולך לאותן משפחות פשע.
"לכן דחפנו לחוקק חוק שקבלן שעובד עם עבריינים לא יצליח לעבוד יותר במכרזים של המדינה. זה פגע אנושות באותם קבלנים וגם בארגוני הפשיעה". במקביל, לוי הבהיר כי עבירות הפרוטקשן אינן רק עבירות כלכליות. "הן עבירות שמשליטות טרור ופחד, מערערות את המשילות ופוגעות בתחושת הביטחון של הציבור. זוהי מציאות שאינה מתקבלת על הדעת במדינת חוק מתוקנת. מאז כניסתי לתפקיד הצבנו את המאבק בפשיעה המאורגנת והחמורה בראש סדר העדיפות של משטרת ישראל ובחודשים האחרונים אנו מובילים מבצעי אכיפה נרחבים.
"הבנו שהמשטרה לבדה לא יכולה לנצח את הפשיעה, כי היא נמצאת בכל מקום, ודאגנו שכל הרגולטורים במדינה ייכנסו איתנו. אנחנו נכנסים למבצעי ערים, לעסקים של עבריינים, לא של אנשים נורמטיביים. ראינו שכמעט 80% מהעבריינים האלה לא מכירים את המושג מס הכנסה ומע"מ. יש פה איזו מדינה בתוך מדינה או כלכלה בתוך כלכלה, והרבה מאוד מיליארדים עוברים מתחת לשולחן. בסוף צריך לתת אותם בתקציב המדינה, בהנחה שהוא מחולק נכון, למגזר הערבי. ללימודים, לאוניברסיטאות ולהרבה דברים שיכולים לקחת את המדינה הזאת עוד 20 צעדים קדימה. אני מבטיח כי נמשיך במבצעים האלה ביחד עם הפרקליטות, בתי המשפט וכל הרגולטורים".
נשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר דיבר על תרומת החברה הערבית למשק ועל בעיית הפרוטקשן שמפעלים נתקלים בה, ואמר כי "ניתן להגדיל את הצמיחה במשק, בין היתר על ידי מיצוי הפוטנציאל העסקי והכלכלי הגדול הטמון בחברה הערבית בישראל. זאת באמצעות משיכת מפעלים והגדלת אחוזי התעסוקה במגזר הערבי". לדבריו, "הפשיעה במגזר הערבי מרחיקה את התעשייה מהערים הערביות ופוגעת בפוטנציאל הצמיחה. על כן אנו פועלים ללא לאות למען קידום ביטחון כלכלי ועסקי, לצד טיפול באתגרים כמו בעיית הפרוטקשן.
"היו לנו שיחות סגורות עם גורמי הביטחון ועם המפכ"ל ואנו פועלים בנחישות להבטיח סביבה עסקית הוגנת, בטוחה ותומכת. טיפול בבעיית הפרוטקשן היא חיונית ליכולת של עסקים בישראל ובמגזר הערבי להמשיך לצמוח. לצד זאת, אנו גם מקדמים במשותף עם רמ"י, פיתוח קרקעות למען התעשייה של החברה הערבית, מתוך הבנה כי צמיחה כלכלית היא המפתח לשגשוג משותף".