שוב משפחות החטופים גילו הבוקר (רביעי) דרך פוסט של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי ישנה התקדמות מסוימת במשא ומתן לעסקה שתשחרר את יקיריהן, לפחות את חלקם בשלב ראשון. עם זאת, למרות הסכמה ישראלית ל"תנאים הכרחיים" שיובילו להפסקת אש ל-60 יום, ישנן מספר שאלות שנותרו פתוחות.
השאלה המרכזית היא מה הם אותם "תנאים הכרחיים" שאליהם הסכימה ישראל, לפי טראמפ. בירושלים טוענים לפי שעה כי אין הבדלים מהותיים בין "מתווי וויטקוף" השונים להצעה הקטארית האחרונה, שלפי רשת CNN הוגשה לצדדים ביממה האחרונה - במהלך ביקורו של רון דרמר בוושינגטון.
2 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ לצד בנימין נתניהו ובכיר חמאס חליל אל-חיה על רקע רכבי הצלב האדום
דונלד טראמפ לצד בנימין נתניהו ובכיר חמאס חליל אל-חיה על רקע רכבי הצלב האדום
אחרי הכרזת טראמפ: חמאס בוחן את ההצעה, בישראל אופטימיים
(צילום: SkcJicnokl אלכס קולומויסקי, AP Photo/Abdel Kareem Hana, REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool)
בתוך כך, גורם ישראלי אמר לרשת "בלומברג" האמריקנית כי "לחץ מרבי", כלשונו, מצד ממשל טראמפ על ישראל ועל חמאס אכן משפיע במידה מסוימת. לדבריו, "זה מוביל לאופטימיות זהירה בישראל שעסקה קרובה יותר מבעבר". קטאר ומצרים, ציין הגורם, יבהירו לחמאס כי השיחות במהלך הפסקת האש "יכוונו לסיום המלחמה". הגורם הוסיף עוד כי ישראל מתכננת הוצאת משלחת למשא ומתן שצפוי להתקיים בקהיר או בדוחא בשבוע הקרוב.
שאלה נוספת שלפי שעה אין לה תשובה היא עמדת חמאס, שאומנם עדיין לא הגיב רשמית על ההסכם, אך לפי אחד מדוברי ארגון הטרור הוא "מוכן ורציני להגיע להסכם". מקורות בסביבת חמאס אמרו ל-ynet כי בהנהגת ארגון הטרור "בוחנים ברגעים אלו את טיוטת ההצעה להפסקת אש, וכי מתקיימות התייעצויות בדרגים הגבוהים על הנוסח שהועבר באמצעות המתווכות".
לדברי המקורות, ההנהגה "נמצאת בישיבות רצופות", וההערכה הרווחת היא כי חמאס צפוי להסכים להצעה, כל עוד תכלול התחייבות לסיום המלחמה בשלבים - ולא רק הפוגה זמנית. "אנחנו נזהרים, אבל יש גם תחושת דחיפות. זו עשויה להיות ההזדמנות האחרונה", הוסיף אחד מהם. החשדנות של חמאס, ככל הנראה, היא בנוגע לערבויות לסיום המלחמה.
עמדת חמאס השתקפה גם בדבריו של בכיר חמאס טאהר א-נונו, שהדגיש בפני סוכנות הידיעות AP את דרישת הארגון לסיום המלחמה. "חמאס מוכן לקבל כל יוזמה שמובילה באופן ברור לסיום מוחלט של המלחמה", אמר הבכיר. עוד דווח ב-AP, מפי גורם מצרי, כי משלחת של ארגון הטרור צפויה להיפגש היום עם מתווכים מצרים וקטארים בקהיר. במקביל, מקור המקורב לארגון אמר לסוכנות רויטרס כי מנהיגיו ישקלו את ההצעה ויבקשו "הבהרות" מהמתווכות, לפני שימסרו תגובה רשמית.
הפוסט הלילי של טראמפ:
פוסט של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הפסקת אש במלחמה בעזה
רמז עבה לערבויות אפשריות כפי שדורש חמאס, ניתן היה למצוא בפוסט הלילי של טראמפ, שכתב כי במהלך אותם 60 ימים, "נעבוד עם כל הצדדים על סיום המלחמה". טראמפ, שלא הזכיר בדבריו את החטופים, כתב עוד כי "לנציגים שלי היה יום ארוך של פגישות פרודקטיביות עם ישראל. קטאר ומצרים, שעבדו קשה מאוד כדי לעזור ולהשיג שלום, ימסרו את ההצעה הסופית". בסיום הפוסט הוא איים על חמאס: "אני מקווה, לטובת המזרח התיכון, שחמאס יקבל את ההצעה, משום שזה לא יהפוך להיות יותר טוב - אלא רק יותר גרוע".
בצל ההתפתחויות, ראש הממשלה בנימין נתניהו יכנס את הקבינט המדיני-ביטחוני במוצאי שבת בירושלים. מיד לאחר מכן, צפוי נתניהו להמריא לוושינגטון - אולי כבר במוצאי שבת או ביום ראשון - לביקור מדיני שבמהלכו ייפגש בבית הלבן עם טראמפ. אתמול, שידר טראמפ אופטימיות בנוגע להגעה לעסקה, ואמר: "אהיה תקיף עם נתניהו בנוגע לסיום הלחימה, אבל הוא רוצה בזה גם. אני חושב שתהיה עסקה כבר בשבוע הבא".

הסערה בממשלה וה"בלוק" של בן גביר

בעקבות מה שמסתמן כהתקדמות במגעים להסכם שיכלול שחרור חטופים, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מעוניין, שוב, ליזום מהלך שיסכל עסקת חטופים - וצפוי לפנות בעניין לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' כדי לייצר "בלוק" שיאפשר זאת.
כוונתו עוררה סערה במערכת הפוליטית, וגם בתוך הממשלה גינו זאת: שר החוץ גדעון סער כתב הבוקר כי "יש רוב גדול בממשלה וגם בעם למתווה לשחרור חטופים. אם תהיה הזדמנות לעשות זאת - אסור להחמיץ אותה". לפי שעה, השר סמוטריץ' טרם התייחס לסערה סביב הפנייה הצפויה של בן גביר, ולא הבהיר אם יתמוך במתווה שעל הפרק.
2 צפייה בגלריה
מליאת הכנסת
מליאת הכנסת
בן גביר וסמוטריץ' לצד נתניהו במליאה
(צילום: AP Photo/Ohad Zwigenberg)
גם באופוזיציה פורסמו גינויים רבים. ראש האופוזיציה יאיר לפיד פנה לראש הממשלה נתניהו וכתב ברשת X כי "מול 13 האצבעות של בן גביר וסמוטריץ - יש לך ממני 23 אצבעות לרשת ביטחון לעסקת חטופים. צריך להחזיר את כולם הביתה עכשיו".
במטה המשפחות להחזרת החטופים מיהרו לגנות את היוזמה של השר לביטחון לאומי: "סמוטריץ' ובן גביר שכחו מה זה להיות יהודים, ומה המשמעות של ערכי הרעות והערבות ההדדית שעליהם הוקמה מדינת ישראל. אין לנו אלא מילה אחת אליהם הבוקר - בושה". עינב צנגאוקר, אימו של החטוף מתן צנגאוקר, התייחסה אף היא ליוזמה וכתבה: "רואה את הכוונה של סמוטריץ' ובן גביר העלובים לסכל את השבת הבן שלי וכל החטופים, ונזכרת שנתניהו אמר לי לאחרונה שאם תהיה עסקה והם יתנגדו או יאיימו - הוא לא צריך אותם כי יש לו שוליים רחבים".
יו"ר "הדמוקרטים" יאיר גולן תקף את השרים בן גביר וסמוטריץ', וכתב ב-X: "צמד הכהניסטים הכושלים, שמנהל בלוק חוסם נגד החזרת החטופים, לא ציוני ולא ראוי לשבת סביב שולחן הממשלה. ומי שמשאיר אותם שם, לא ראוי להנהיג את ישראל אפילו עוד יום אחד". במקביל, גם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן התייחס לסוגיה, והביע תמיכה בהשבת החטופים: "וְאֵין לְךָ מִצְוָה גְּדוֹלָה כְּפִדְיוֹן שְׁבוּיִים. חייבים להחזיר את כל החטופים עכשיו".