נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר הלילה (בין שלישי לרביעי) כי "יש 21 חטופים בחיים - לפני שבוע זה היה 24, אבל עכשיו רק 21 מהם בחיים". זאת, בזמן שישראל מגדירה 24 חטופים מבין ה-59 שמוחזקים ברצועת עזה כחטופים שעודם בחיים.
נדגיש כי לא ידוע על כל אירוע חריג שקרה ברצועת עזה לאחרונה שקשור לחטופים, אך ישנן הערכות מודיעיניות בישראל שלפיהן מספר החטופים החיים נמוך מהמספר הרשמי - והבוקר טען מתאם השבויים והנעדרים גל הירש כי המשפחות שקיים חשש לגורלן יקיריהן מודעות לכך.
דבריו של טראמפ בחדר הסגלגל
לדברי טראמפ, שלא ציין מהיכן קיבל את המידע, "אלה אנשים צעירים, וצעירים לא מתים. זקנים מתים, אבל צעירים לא מתים בתנאים כאלה". מהימנות דבריו של הנשיא אינה ברורה, ובישראל אין אישור רשמי לכך. כך או כך, הוא אמר את הדברים בטקס מינויו הרשמי של סטיב וויטקוף לשליח במזרח התיכון, וציין כי לא יעצור בישראל בזמן ביקורו הקרוב במזרח התיכון: "אבקר שם בשלב כלשהו, אבל לא הפעם".
הכותרת
מזרח תיכון חדש: התהפוכות באזור ואיפה זה שם את ישראל | לקט
40:25
הנשיא נשאל על-ידי כתבים בחדר הסגלגל אם הוא "מרוצה מההחלטה הישראלית לכבוש את עזה". לדבריו, "אנחנו מתקדמים לאט מאוד, כי אנחנו רוצים לנסות להציל כמה שיותר בני ערובה – ובעניין הזה עשינו עבודה טובה. לפני שבועיים הגיעו אליי עשרה בני ערובה, והם הודו לי בהתרגשות, ואמרתי להם – אין לכם על מה להודות לי. מה שהם עברו זה בלתי ייאמן. הם חיו בתוך צינור.
"כל הזמן שומעים על 'מערות' (מנהרות - ד"א), אבל זה היה צינור בגובה של קצת יותר ממטר. הם לא ידעו אם יצליחו לנשום, אם יחיו למחרת. הם חיו בתנאים שלא יכולתי להאמין למה ששמעתי. והם לא ניסו לעשות רושם – אלה היו אנשים שעברו התעללות קשה. אחד היה שם 512 ימים. אחד אחר, 361, נדמה לי. ואחד לזמן קצר יותר. הסיפורים היו בלתי נתפסים.
"אז מתוך 59, רק 21 בחיים נכון לעכשיו – שלושה מתו", טען הנשיא. "זאת מציאות נוראה. אנחנו מנסים להוציא את בני הערובה. הוצאנו לא מעט, אבל כמו שאומרים – זה 21 ועוד הרבה גופות. הורים ניגשו אליי לא פעם, אבל זוג אחד במיוחד, לפני שבועיים. הם אמרו לי: 'בבקשה, אדוני. הבן שלנו מת. רק תחזיר לנו את הגופה שלו'. הם רצו את הגופה. הם יודעים שהוא מת – אבל רצו את הגופה שלו, כמו שהיו רוצים אותו אם היה חי. זה דבר עצוב מאוד".
מתאם השבויים והנעדרים, תת-אלוף (במיל') גל הירש, כתב הלילה בחשבונו ברשת X: "בידי ארגון הטרור חמאס מוחזקים כיום 59 חטופים. 24 מהם נמצאים ברשימת החטופים החיים. 35 מהם נמצאים ברשימת החטופים-חללים, מותם נקבע באופן רשמי. 54 מן החטופים הם אזרחים ישראלים. חמישה מן החטופים הם אזרחים זרים. מערך השו"ן מקיים קשר רצוף עם משפחות החטופים כולן ואנו זמינים להן לעדכונים".
ממטה המשפחות להחזרת החטופים נמסר כי "מספר החטופים החיים אשר מוכר למשפחות, ושוקף להן על-ידי הגורמים הרשמיים, הוא 24. אנו דורשים פעם נוספת מממשלת ישראל - אם יש מידע חדש שהוסתר מאיתנו, העבירו לנו אותו במיידי. המטה שב וקורא לראש הממשלה להפסיק את המלחמה עד לשובו של החטוף האחרון. זוהי המשימה הלאומית הדחופה והחשובה ביותר".
בחמישי האחרון נאם טראמפ בגן הוורדים בבית הלבן, ואמר להוריו של החייל החטוף עידן אלכסנדר, שנכחו בקהל, כי "אנחנו לא באמת יודעים מה שלומו". בנוסף, אמר כי להבנתו, על אף שהמספר הרשמי הוא 24 חטופים בחיים, בפועל המספר נמוך יותר - דבר שהמשפחות נאלצו להתבשר עליו דרך הערת-אגב של שרה נתניהו במפגש עם משיאי משואות.
לדברי טראמפ, אלכסנדר הוא "האמריקני האחרון שנותר בחיים ומוחזק כבן ערובה בידי חמאס. אנחנו לא יודעים מה מצבו. אנחנו חושבים שאנחנו יודעים, בתקווה שהדברים חיוביים. לפני חודשיים היינו די בטוחים - זה היה נראה כאילו הוא עומד להשתחרר, אבל הם הקשיחו עמדות, וזה דבר נורא. אני יודע מה אתם עוברים".
"אנחנו רוצים שאיראן תהיה מדינה מצליחה"
טראמפ התייחס גם לעצירת התקיפות נגד החות'ים בתימן, והוסיף: "הרגע הודענו לצבא - וכל הפעולה נפסקת. יש כנראה אנשים שעדיין לא שמעו, אתם יודעים – יש אנשים במיקומים שונים, חלקם די אסטרטגיים – אבל נכון לרגע זה, הם אמורים כולם לדעת בערך. אני חושב שהתקיפות עומדות להיפסק משני הצדדים, וזה די נגמר בזה. אבל כן, הודענו לכולם רק לפני זמן קצר. החות'ים לא רוצים שום קשר איתנו, והם העבירו את זה בצורה מאוד ברורה, דרך כל השליחים שלהם. אם משהו יקרה בין ישראל והחות'ים אז אדבר על זה".
3 צפייה בגלריה


"אם משהו יקרה עם ישראל - אדבר על זה". טראמפ והחות'ים
(צילום: MOHAMMED HUWAIS / AFP, Brendan SMIALOWSKI / AFP)
על איראן אמר: "אנחנו רוצים שאיראן תהיה מדינה מצליחה. אנחנו לא רוצים לעשות שום דבר שיחסום את הדרך לכך. אבל הם לא יכולים להחזיק בנשק גרעיני, ואם הם יבחרו ללכת בדרך אחרת", הזהיר הנשיא, "זה יהיה דבר עצוב מאוד. זה משהו שאנחנו לא רוצים לעשות, אבל לא תהיה לנו ברירה. הם לא הולכים להחזיק בנשק גרעיני. הם לא הולכים להחזיק בנשק גרעיני. אתם מבינים אותי?".
הוא הוסיף כי "אנחנו מדברים איתם על הרבה דברים כרגע. זה ממש זמן מכריע, הייתי אומר, עבור איראן והמדינה שלהם. זה זמן מאוד חשוב עבור איראן. זה הזמן הכי חשוב בתולדות איראן, ואני מקווה שהם יעשו את הדבר הנכון. אני אשמח לראות הסכם שלום – הסכם חזק. הם לא יכולים להחזיק בנשק גרעיני, אבל הייתי אומר שזו התקופה החשובה ביותר בהיסטוריה של איראן, שהיא היסטוריה ארוכה, ואנחנו רוצים שהיא תהיה מדינה משגשגת".
טראמפ דיבר, כאמור, בטקס ההשבעה של סטיב וויטקוף לתפקיד השליח המיוחד למזרח התיכון, תפקיד שהוא ממלא הלכה למעשה מאז נובמבר אשתקד. "סטיב נמצא במזרח התיכון, שם אני חושב שאנחנו רושמים הצלחות טובות מאוד, ואתם תשמעו על זה ככל שנתקדם", אמר עליו טראמפ בטקס. "הייתה לנו הצלחה אדירה בחודש האחרון. ואתם יודעים, אנחנו לוקחים את המילה של החות'ים, אבל הם לא רצו יותר. ואני מבין את זה. והם החליטו שהם לא רוצים לעשות את זה יותר.
מוקדם יותר הודיע נשיא ארצות הברית, שעות לאחר התקיפה השנייה תוך יממה של צה"ל בתימן, כי ארצו תפסיק באופן מיידי את מבצע ההפצצות נגד החות'ים, בטענה ש"החות'ים לא רוצים להילחם" ושהממשל האמריקני "יסמוך על המילה שלהם שלא יפוצצו ספינות". לדברי הנשיא האמריקני, ההחלטה על הפסקת התקיפות בתימן התקבלה לנוכח הסכמת החות'ים להפסיק להפריע לנתיבי שיט חשובים במזרח התיכון.
טראמפ: ארה"ב תפסיק להפציץ את החות'ים
(צילום: רויטרס )
"זה לא הסכם. הם אמרו 'בבקשה אל תפציצו אותנו יותר, אנחנו לא נתקוף את הספינות שלכם'. הם לא רוצים להיות מופצצים יותר", אמר הנשיא האמריקני מבלי להזכיר את ישראל. "בערך ציפיתי שזה יקרה, אבל אין הסכם". החות'ים, מצידם, מכחישים כי הסכימו להפסיק לתקוף ספינות אמריקניות. "הפעולות בים האדום ונגד ישראל לא ייפסקו עד לסיום התוקפנות בעזה", אמר חבר במועצה הפוליטית של החות'ים לרשת בלומברג האמריקנית.
ישראל לא עודכנה מראש על ההצהרה של טראמפ. בירושלים הופתעו מדבריו, ולא מבינים מה ההשלכות של אמירתו לגבי הנכונות של החות'ים לעצור את הירי גם לעבר ישראל ולא רק לעבר ספינות אמריקניות. גורמים שמעורים בפרטים אמרו כי אם החות'ים לא יירו - אז ישראל לא תגיב. ההבנה בישראל היא שלחות'ים יש יכולת לשגר עוד טילים. כמה שעות לאחר מכן, בדר אל-בוסעידי, שר החוץ של עומאן - אחת מהמדינות המתווכות בין הצדדים - הודיע כי "הושגה הפסקת אש בין ארה"ב והחות'ים". לדבריו, "החות'ים לא יתקפו יותר ספינות אמריקניות בים האדום".
פורסם לראשונה: 00:30, 07.05.25