הוועדה לבחירת נציב תלונות הציבור על שופטים בחרה הערב (יום ה') ברוב של חמישה חברים מתוך שבעה בשופט בדימוס אשר קולה לתפקיד הנציב. קולה בן ה-71, שכיהן כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת, מוכר בשל ניהול המשפט החוזר לרומן זדורוב, שבו זוכה מרצח תאיר ראדה. בהודעה על הבחירה נמסר כי "השופט קולה מביא עמו משנה סדורה, ניסיון שיפוטי וניהולי עשיר, יושרה מקצועית וראייה ביקורתית ומאוזנת שכה נדרשת לתפקיד".
4 צפייה בגלריה
השופט אשר קולה
השופט אשר קולה
הנציב החדש אשר קולה
(צילום: ראובן קסטרו)
קולה הוא הנציב הראשון שנבחר לתפקיד אחרי אישור החוק שנתפס כחלק מהמהפכה המשפטית שמוביל שר המשפטים יריב לוין. החוק שינה את צורת הבחירה של הנציב, וממינוי שנעשה בהסכמה על ידי השר ועל ידי נשיא בית המשפט העליון, ונדרש לאישור בוועדה לבחירת שופטים, הועברה ההכרעה לוועדה נפרדת בראשות לוין, ועם כוח משמעותי לחברי הקואליציה - שלושה מתוך שבעה.
מדובר בתפקיד משמעותי שיכול לחרוץ גורלות של שופטים, ומתנגדי שינוי החוק העלו חשש מאפשרות של בחירה פוליטית ולא מקצועית, שתפגע באי-התלות הנדרשת משופטים. במערכת המשפט תפקידה של נציבות תלונות הציבור על שופטים הוא לברר תלונות על התנהגות שופטים ודיינים במסגרת מילוי תפקידם. לנציב יש סמכות רחבה להמליץ על הגשת קובלנות ובמקרי קיצון להמליץ אף על הדחה של שופטים.
בוועדה היו חברים לצד לוין גם השרה עידית סילמן וח"כ אופיר כץ מהליכוד, וכן המשנה בדימוס לנשיא העליון אליקים רובינשטיין, נשיאת בית הדין הארצי לעבודה בדימוס ורדה וירט לבנה, הדיין בדימוס הרב יצחק זר והסנגורית הציבורית הארצית עו"ד ענת מיסד-כנען.
4 צפייה בגלריה
טקס השבעת 35 שופטים חדשים בבית הנשיא
טקס השבעת 35 שופטים חדשים בבית הנשיא
"בטוח שהוא יבצע את שליחותו באחריות". לוין
(צילום: אלכס קולומויסקי)
בהצבעה התנגדו רק השופטים בדימוס רובינשטיין ולבנה. בהודעה נמסר כי הם "סברו מבלי לפגוע בשופט קולה כמועמד ראוי, כי יש לבחור לתפקיד שאויש עד כה בידי שופטי בית המשפט העליון בדימוס, מבין הנשיאים בדימוס של בתי משפט מחוזיים שהציגו מועמדותם, ושלא היה ספק בהיותם מועמדים ראויים. משנבחר השופט קולה, הם מאחלים לו, יחד עם כל חברי הוועדה, הצלחה בתפקידו הרגיש והחשוב, שיש בו לא אחת משום דיני נפשות".
השר לוין מסר: "אני מברך את כבוד השופט אשר קולה על הבחירה בו לתפקיד נציב התלונות על שופטים. מוסד נציב תלונות הציבור על שופטים ממלא תפקיד מרכזי בחיזוק אמון הציבור במערכת המשפט, באמצעות פיקוח חיצוני, אפקטיבי ובלתי תלוי. אני בטוח שהשופט קולה יבצע את שליחותו באחריות, בשיקול דעת ובמסירות. אני מאחל לו הצלחה רבה בתפקידו".
קולה נבחר על ידי הוועדה בראשות לוין כוון שהוא מתאים לחזון של השר ושל הימין: הוא אינו חלק מהברנז'ה הבכירה המקובלת, הוא שופט ספקן שאינו דווקא פרו-תביעה - והוא לא חושש להביע את עמדתו בחופשיות. הוא מחזיק גם בדעות שמרניות בכל הקשור ל"פוליטיקה המשפטית". עם זאת, אין לטעות בו - איש אינו מטיל ספק במקצועיותו, יושרו ויושרתו והוא לא צפוי להמליץ ל"היפטר" משופטים רק מכיוון שלא עמדו בציפיות פוליטיות מימין או משמאל.
קולה, תושב היישוב הקהילתי-דתי חיספין שברמת הגולן, נוהג לרוץ מדי יום (בגיל 70) כ-10 קילומטרים - עד הגבול הסורי וחזרה. הוא ידוע כשופט חרוץ שאינו חוסך מהפרקליטות מהנאשמים והסנגורים את דעותיו על התנהלותם במהלך המשפט. כשופט שזיכה לאחר מספר הליכים משפטיים בבתי המשפט את רומן זדורוב מרצח הילדה תאיר ראדה, הוא ספג מטחי אש.
4 צפייה בגלריה
תאיר ראדה ז"ל
תאיר ראדה ז"ל
סיפק ביקורת על הזיכוי של זדורוב. תאיר ראדה
(צילום: מהאלבום המשפחתי)
הביקורת שמתח על הפרקליטות במהלך המשפט גררה אמירות שליליות נגד עמדותיו, והיו מי שהאשימו אותו בדעה קדומה. "נעשו כאן דברים שלדעתי אסור שייעשו במדינה מתוקנת", נזף קולה בפרקליטות, "אני לא יכול לדון בתיק הזה בנפש חפצה, כשהתביעה עושה מה שהיא עושה. היא מטילה בי דופי, ויש קמפיין אישי נגדי". אמר.
קולה הסביר שזיכה את זדורוב כיון שהגשת כתב האישום מקורה ב"תקלה" מההתחלה. עם זאת שיבח את מערכת המשפט שאיפשרה לזדורוב לנהל משפט חוזר. בריאיון ל"כאן" אמר קולה שזיכה את זדורוב "זיכוי ודאי" כיון שהראיות שהונחו בפניו אינן מצביעות על כך שהוא הרוצח, ושהראיות במשפט גם אינן מתיישבות עם הודאתו במשטרה.
4 צפייה בגלריה
זדורוב לאחר הזיכוי בביתו בקצרין
זדורוב לאחר הזיכוי בביתו בקצרין
"זיכוי ודאי". זדורוב בביתו בקצרין לאחר ששוחרר
(צילום: אפי שריר)
לאחר שפרש סיפר שהתנגד לפסילת החוק לביטול עילת הסבירות על ידי בג"ץ. מנגד יצא נגד הקריאות בממשלה להפרת הצו של בג"ץ שהקפיא את פיטורי ראש השב"כ רונן בר. הוא הבהיר כי הוא מתנגד להפגנות תמיכה בבית המשפט. לדבריו, "כולנו מבינים שצריך לכופף את הראש בפני פסיקות בג"ץ. זו השיטה הדמוקרטית. ואם זו השיטה הדמוקרטית, למה למען השם? למה כל כך הרבה הפגנות? למה לאיים במרד? בתקופה האחרונה כל מי שמתבטא מצטרף לזריקת קיסם למדורה".
בריאיון ל"כאן" במרץ האחרון, בעקבות החלטת הממשלה להדיח את ראש השב"כ רונן בר, והניסיונות לפטר את היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, אמר קולה: "אני לא רואה משבר חוקתי. אין משבר חוקתי". הוא הוסיף: "כל מי שמתבטא אומר זה קץ הדמוקרטיה, פיטורי היועצת המשפטית לממשלה, לא, זה לא קץ הדמוקרטיה". הוא הדגיש כי לשיטתו ראש השב"כ אינו משרת אמון, אך צריך לדבריו שבין הממשלה לבין ראש השב"כ ישררו יחסי אמון. "זה לגיטימי". לדבריו, רעשים חיצוניים לא משפיעים על בית המשפט אלא רק העובדות שמוצבות בפניו.