נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הבטיח שמתקני הגרעין באיראן "הושמדו", ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר שהפרויקט "ירד לטמיון", הוועדה הישראלית לאנרגיה אטומית פרסמה הודעה חריגה שבה נטען כי היכולת האיראנית לפתח נשק גרעיני הוסגה ב"שנים רבות", הרמטכ"ל אייל זמיר דיבר רק על "שנים לאחור" – וגם ראש ה-CIA פרסם הודעה חריגה כדי לסתור את ההערכה הראשונית של המודיעין האמריקני ולפיה התוכנית עוכבה רק בכמה חודשים. אבל כל אלו לא עונים על שאלה מרכזית סביב היכולות שנותרו או לא נותרו לאיראן: מה עלה בגורל מצבור האורניום שלה, שכבר הועשר לרמה כמעט צבאית? ynet עושה סדר בדיווחים השונים סביב התעלומה.
4 צפייה בגלריה
מתקן הגרעין בפורדו
מתקן הגרעין בפורדו
נתניהו, טראמפ וחמינאי וברקע האתר בפורדו. "המודיעין מאיראן כולל סתירות"
(צילום: MAXAR TECHNOLOGIES/Handout via REUTERS , SATELLITE IMAGE ©2025 MAXAR TECHNOLOGIES / AFP)
לפי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה (סבא"א), איראן החזיקה ערב המלחמה במאגר של 408 ק"ג אורניום המועשר לרמה של 60% – שממנה הדרך לרמה הנדרשת לנשק גרעיני, 90%, נחשבת לצעד טכני קל ומהיר שעשוי להיעשות בתוך ימים או שבועות. לא ברור היכן בדיוק אוחסן המאגר הזה ערב המלחמה, אבל מומחים מעריכים כי איראן פיזרה אותו מראש במוקדים שונים. לפי סבא"א רוב המאגר אוחסן באיספהאן, אבל הנשיא טראמפ נשמע אתמול כמי שמאותת שהמאגר אוחסן בפורדו, מתקן ההעשרה המבוצר שבו התבצעה רוב ההעשרה לרמה של 60%, ואחרים סבורים שלפחות חלקו אוחסן בנתנז, מתקן ההעשרה המרכזי של איראן שבו רוב ההעשרה שהתבצעה הייתה לרמות נמוכות יותר.
שלושת האתרים הותקפו על ידי ישראל וארה"ב במלחמה, ונזק אדיר נגרם לכולם – אבל היקפו של הנזק עדיין אינו ברור לחלוטין, ופרט מרכזי שעדיין לא ברור הוא האם איראן הצליחה, כפי שהבטיחה שתעשה, לפנות את האורניום המועשר ל"אתרים בטוחים" וסודיים כדי לשמור עליו. אם הצליחה לעשות זאת, ואם הצליחה גם להחביא במקומות מסתור צנטריפוגות כדי לשמור על יכולת העשרה בסיסית, היא תוכל באופן תיאורטי להעשיר את האורניום ששרד לרמה צבאית ולהתקדם עוד יותר לעבר פצצה. לשם פיתוח ראש קרב גרעיני נדרשות יכולות נוספות כמו המרת האורניום מצורת גז למתכת – והמפעל שבו הדבר נעשה באיספהאן הושמד.
דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט טענה אמש, בעקבות דיווחים שמאגר האורניום אכן פונה על ידי איראן לפני התקיפות, כי לארה"ב "אין שום אינדיקציה" לכך, אבל ב"ניו יורק טיימס" דווח הלילה כי המודיעין שנאסף סביב מאגר האורניום כולל סתירות. גורמים אמריקניים אמרו לעיתון כי המודיעין שנאסף על גורמים באיראן מעיד על כך שלאיראנים עצמם יש למעשה הערכות מנוגדות בנוגע לגורל המאגר. הגורמים האמריקניים ציינו עוד כי במתחם בנתנז ישנם "חלקים" שניזוקו – אבל לא הושמדו.
צה"ל מציג: התקיפות באתרי הגרעין המרכזיים
(צילום: דובר צה"ל)

לכך מצטרף הדיווח אתמול ב"פייננשל טיימס", ולפיו ההערכות הראשוניות של גורמים אירופיים תומכות בסברה שאיראן פינתה את מאגר האורניום שלה ממתקני הגרעין לפני התקיפות, וכי רובו שרד – אם כי הודגש שמדובר בהערכות ראשוניות שעשויות עוד להשתנות. שני מקורות שעודכנו בהערכות המודיעיניות הללו אמרו לעיתון כי ההערכה באירופה היא ש-408 הקילוגרמים של אורניום מועשר ל-60% לא היו מרוכזים בפורדו בזמן ההתקפה.

המשאיות שתועדו בלוויין, והמכלים ש"ניתן להכניס לתא מטען"

ראש סבא"א רפאל גרוסי ציין השבוע כי שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י הודיע לו כבר עם תחילת מבצע "עם כלביא", ב-13 ביוני, שאיראן תוציא לפועל "צעדים מיוחדים על מנת להגן על הציוד והחומרים הגרעיניים שלה". הוא ציין כי האורניום המועשר אוחסן במכלים קטנים מספיק עבור תאי מטען של מכוניות נוסעים רגילות, וב"טיימס" דיווחו כי המאגר יכול להיכנס בתוך תאי המטען של כ-10 מכוניות בלבד.
בעיתון האמריקני ציינו גם כי ישנן "ראיות" לכך שבאיספהאן היו כלי רכב שהעבירו ממנו – או אליו – דבר מה. בסבא"א הדגישו כי סביר מאוד להניח שאיראן פעלה לפנות את האורניום המועשר שלה – שיכול לשמש אותה לא רק כדי לדהור בפועל לפצצה אלא כ"קלף מיקוח" במשא ומתן עתידי. ראש הסוכנות גרוסי הביע ביטחון שרוב המאגר עדיין נמצא בשליטתה של הרפובליקה האיסלאמית. "אני לא יודע אם הם פינו את כולו, אבל הראיות מצביעות על כך שהם העבירו הרבה ממנו".
4 צפייה בגלריה
הצנטריפוגות בנתנז
הצנטריפוגות בנתנז
הצנטריפוגות בנתנז. 408 ק"ג אורניום שהועשר ל-60% "פוזר בכמה מקומות"
(צילום: AP)
טראמפ פרסם אתמול פוסט ברשת החברתית שבבעלותו Truth Social, ובו התעקש ש"דבר" לא נלקח מהמתקן בפורדו לפני התקיפה האמריקנית שם בלילה שבין שבת לראשון. הנשיא התייחס כנראה בפוסט לצילומי לוויין מ-19 ביוני, ביום חמישי שלפני המתקפה, ובהם נראית שיירה של כ-16 משאיות במתקן: "המכוניות ורכבי התובלה הקטנים שנצפו באתר היו של פועלי בטון שניסו לכסות את פתחי הפירים. שום דבר לא נלקח מהמתקן. זה היה לוקח יותר מדי זמן, זה היה יותר מדי מסוכן, וזה היה כבד מדי וקשה מדי כדי להזיז!", כתב – אף שכאמור לפי סבא"א האורניום המועשר מאוחסן במכלים קטנים.
אם טענתו של טראמפ מדויקת, היא מצטרפת להערכות שפורסמו בימים האחרונים ולפיהן בניגוד לטענות איראן – מאגר האורניום כן נקבר מתחת לאדמה בעקבות התקיפות. סגנו של הנשיא, ג'יי די ואנס, טען ביום שני בריאיון ל"פוקס ניוז" כי זו הייתה המטרה: "היעד היה לקבור את האורניום, ואני חושב שהאורניום קבור". ואנס הוסיף כי ממילא לא מדובר בסוגיה המרכזית, וכי השאלה האמיתית היא האם התקיפות הצליחו למנוע מטהרן להמשיך להעשיר את האורניום ל-90% ולפתח בהמשך פצצה של ממש. בממשל האמריקני, וגם בישראל, מצהירים כי היכולת הזו נוטרלה, בין היתר עם הפגיעה במתקן ההמרה למתכת באיספהאן.
4 צפייה בגלריה
צילום לוויין של משאיות שתועדו בפורדו ב-19 ביוני לפני התקיפה של ארה"ב על מתקן הגרעין באיראן
צילום לוויין של משאיות שתועדו בפורדו ב-19 ביוני לפני התקיפה של ארה"ב על מתקן הגרעין באיראן
שיירת המשאיות שתועדה בפורדו ב-19 ביוני - לפני המתקפה האמריקנית
(צילום: AFP PHOTO / Satellite image ©2025 Maxar Technologies)
המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי הבטיח אתמול שניתן יהיה לשקם את מתקני הגרעין של ארצו, ולפי שעה אין שום הסכם שימנע מטהרן לעשות זאת – אם כי ארה"ב כבר העבירה לה כמה הצעות על מנת להגיע להסכם חדש, וטהרן הצהירה כי היא בוחנת את האפשרות לחדש את המשא ומתן מולה. הלילה נערך לסנאטורים בוושינגטון תדרוך מסווג בסוגיה, ובסיומו הדגיש הרפובליקני הבכיר לינדזי גרהאם כי איום הגרעין לא הוסר. הוא ציין כי אינו יודע היכן נמצא מאגר האורניום המועשר, אבל טען שהשמדתו כלל לא הייתה חלק מיעדי התקיפה האמריקנית. "הן (יכולות הגרעין של איראן) מושמדות, אבל הם יכולים להשתקם", אמר גרהאם, "אני לא רוצה שאנשים יחשבו שהבעיה נפתרה – כי היא לא".
ג'ים היינס, הדמוקרט הבכיר בוועדת המודיעין של בית הנבחרים האמריקני, התייחס אמש גם הוא לסוגיה, על רקע ההתמקדות בתקשורת האמריקנית סביב השאלה אם טענתו של טראמפ על "השמדת" מתקני הגרעין נכונה או לא. היינס הדגיש כי מדובר בסוגיה שולית: "להשמדת המתקנים אין שום משמעות אם האיראנים העבירו אולי למתקן לא ידוע מספיק אורניום של 60%, צנטריפוגות וכלי הנשקה אחרים. המשטר אולי מרושע, אבל הוא לא טיפש".

המבצר הסודי ב"הר המעדר"

לאיראן, כך מעריכים גורמים אמריקניים שצוטטו ב-CNN, יש אתרי גרעין סודיים שכנראה ממשיכים להיות פעילים. סימה שיין, בכירה לשעבר באמ"ן ובמוסד, העריכה בריאיון ל"טלגרף" הבריטי כי באותם אתרים ייתכן שמוסתרים מאות צנטריפוגות שיאפשרו העשרה נוספת ל-90%, כחלופה לצנטריפוגות שהושמדו או ניזוקו במתקפות על נתנז ופורדו. אחד האתרים שמועלים כ"אתר סודי" פוטנציאלי שכזה הוא המתחם התת-קרקעי שאיראן בונה בשנים האחרונות סמוך למתקן בנתנז, באחד מהרי הזגרוס.
4 צפייה בגלריה
מתקן הגרעין בנתנז
מתקן הגרעין בנתנז
מתקן הגרעין בנתנז שהותקף. האם גם "המבצר הסודי" שנחפר בסמוך נפגע?
(צילום: Maxar Technologies/Handout via REUTERS, PLANET LABS PBC / AFP)
המתקן החדש נחפר כמו פורדו בצלע הר – הר שמכונה באנגלית "הר המעדר" (Pickaxe Mountain) ושמו הפרסי הוא קוּ-אֵה קולאנג גאז לה. בעוד פורדו נחפר לפי ההערכות לעומק של בין 60 ל-90 מטר, מומחים שניתחו צילומי לוויין מהחפירות באתר הזה העריכו כי ייתכן שהוא נחפר לעומק רב יותר, אולי אף מעבר ל-100 מטר. עומק שכזה יעניק למתחם מיגון חזק עוד יותר מזה של פורדו – שלגביו, כך לפי ההערכה הראשונית של המודיעין האמריקני, פצצות הענק מפצחות הבונקרים מדגם GBU-57 שהוטלו עליו חוללו אמנם הרס רב, אך לא הביאו לקריסה והשמדה מוחלטת של המתחם התת-קרקעי.
האתר החדש מתואר לפיכך בדיווחים בתקשורת העולמית כ"מבצר סודי", שבו עלולה איראן להמשיך בתוכנית הגרעין שלה. בניגוד לפורדו שבו היו רק שתי מנהרות כניסה, באתר החדש תועדו לפחות ארבע כניסות. ב"ניו יורק פוסט" דווח כי לפי שעה לא ברור אם גם הוא הותקף וניזוק בהפצצות האמריקניות או הישראליות.