הפרקליט שטיפל בתיקי פשיעה חמורה ורכבו פוצץ בשנת 2013, עתר בימים האחרונים לבג"ץ נגד החלטת המפכ"ל דני לוי להוריד את רמת האיום עליו. בעתירה נטען כי ההחלטה התקבלה באופן חד צדדי, ללא שניתנה לפרקליט האפשרות להציג את עמדתו וללא בסיס לשינוי ההגנה סביבו. בג"ץ קיבל את העתירה - והקפיא את הורדת רמת האיום.
2 צפייה בגלריה
זירת הפיצוץ של מכונית הפרקליט ב-2013
זירת הפיצוץ של מכונית הפרקליט ב-2013
זירת הפיצוץ של מכונית הפרקליט ב-2013
(צילום: ירון ברנר)
2 צפייה בגלריה
מפכ"ל המשטרה דני לוי בדיון בוועדה לביטחון לאומי בכנסת
מפכ"ל המשטרה דני לוי בדיון בוועדה לביטחון לאומי בכנסת
דבק בהחלטה למרות ההתנגדויות. מפכ"ל המשטרה דני לוי
(צילום: עמית שאבי)
באירוע שהתרחש בנובמבר 2013, הוצמד מטען חבלה לרכבו של הפרקליט סמוך למשרדי הפרקליטות בתל אביב, בעת ששימש כפרקליט משימה בתיקי ארגון הפשיעה מולנר. לא היו נפגעים, אך רכבו של הפרקליט נשרף כליל ונגרם נזק לרכבים סמוכים. במהלך השנים שחלפו האריכה המשטרה שוב ושוב את צו איסור הפרסום על הפרשה.
במסמך פנימי של המשטרה שנכתב בינואר האחרון, תחת הכותרת "תמצית הערכת פרקליטים – החלטת המפכ"ל", צוין כי "מאז האירוע ועד היום לא התקבל כל מידע על כוונה לפגוע בפרקליט. כמו כן, לא תועד כל אירוע נוסף של תקיפה או איום כלפיו. לאור חלוף הזמן, היעדר מידע עדכני, והעובדה כי אין לפרקליט חיכוך ישיר עם גורמי פשיעה – הוחלט להתחיל ולהפחית בהדרגה את רמת האיום".
פרקליט המדינה ומנכ"ל משרד המשפטים ביקשו לעכב את ההחלטה, אך המפכ"ל החליט להותיר את ההורדה על כנה. "הורדת רמת המאוימות לא רק שיש בה כדי לסכן את ביטחונו של הפרקליט, אלא היא עלולה ליצור אפקט מצנן של ממש ולפגוע בנכונותם של פרקליטים לטפל בתיקי פשיעה חמורה וארגוני פשיעה", כתבו השניים לפיקוד המשטרה.
בעתירה שהוגשה לבג"ץ כתב סנגורו של הפרקליט כי ההחלטה התקבלה מבלי לאפשר לו להביע את עמדתו: "לא יעלה על הדעת כי פרקליט, אשר פעל בשליחות רשויות אכיפת החוק, בנאמנות וללא חת – ייוותר חשוף וללא הגנה מול גורמים עברייניים שניסו להמיתו אך בשל מילוי תפקידו הציבורי".
עוד ציין הסנגור כי ההסתמכות על הערכת מודיעין בלבד לא מספיקה. לטענתו, "מדובר בהערכת הסתברויות שכוחה יפה כל עוד לא התרחש אירוע הפוך. פעמים רבות, יסודותיה של הערכה כזו נשענים דווקא על היעדר מידע – וההנחה היא כי היעדר מידע משמעותו היעדר סכנה. הנחה זו מסוכנת במקרה זה".
ממשטרת ישראל נמסר: "בספטמבר 2024 אישר המפכ"ל את המלצת גורמי המקצוע להוריד את רמת האיום של הפרקליטים, אולם נעתר לבקשתם של גורמים ממשרד המשפטים, ובתיאום עם אגף המבצעים הורה על הארכת רמת האיום הגבוהה בשלושה חודשים נוספים. מאז חלפה כחצי שנה, ולאחר שהסוגיה נידונה בהרחבה במסגרת הערכת מצב עדכנית של כלל גורמי המקצוע ובכללם הגורמים הממונים על החקירה, גורמים מבצעיים וגורמי מודיעין, נותרה בעינה ההמלצה להוריד את רמת האיום".
"בקשת גורמי משרד המשפטים לאפשר שלושה שבועות נוספים להתארגנות נענתה בחיוב. יודגש כי הפרקליטים יקבלו סל אבטחה בהתאם לרמת האיום שנקבעה".