החרדים סירבו להסיר את החרם כל עוד אין פתרון לחוק ההשתמטות - והקואליציה נאלצה הבוקר (רביעי) להסיר את הצעות החוק שלה מסדר היום של המליאה, ובהן ההצעה לפיצול תפקיד היועצת המשפטית לממשלה. בקואליציה נאלצו לגייס רוב שימנע את הצעות החוק של האופוזיציה.
אחרי שבקואליציה לא הצליחו לשכנע את החרדים לחזור בהם, הערב ייפגשו ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון ישראל כ"ץ, יו"ר ש"ס אריה דרעי ויו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין בניסיון להגיע להסכמות על חוק הפטור מגיוס.
נתניהו ייפגש עם דרעי אך נכון לשעה זו לשכת ראש הממשלה לא פנתה ליהדות התורה כדי לנסות להשפיע על החלטתם שלא להצביע עם הקואליציה, וגורם במפלגה אמר: "הוא (נתניהו) מבין שכבר אין מה להציע ולמרוח. חוק גיוס או כלום".
הבוקר, על שער ביטאון דגל התורה "יתד נאמן", הופיעה ידיעה נגד כוונת הרמטכ"ל, רב-אלוף אייל זמיר, להרחיב את צווי הגיוס לחרדים. "זו חציית קו אדום נוסף", נכתב תחת הכותרת: "הפצצה שהטיל הרמטכ"ל, הזעם הנרחב וההתייצבות על מסלול התנגשות". בצל שליחת צווי 8 לעשרות אלפי מילואימניקים, בביטאון של יהדות התורה תקפו: "זעם בציבור החרדי וטלטלה בקואליציה לאחר שהרמטכ"ל הנחה את ראש אכ"א לעקור את לומדי התורה ממקור חיותם".
ביום ראשון אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה לקריאה טרומית את הצעת החוק לפיצול תפקיד היועמ"שית, הקובעת כי תפקיד התובע הכללי יפוצל מהייעוץ המשפטי לממשלה. בש"ס, שתמכו בקידום החוק בוועדה, הודיעו כי הם מתנגדים לקדמו מעבר לכך - עד שייפתר משבר הפטור מגיוס.
השר חיים ביטון מש"ס הציג את עמדת מפלגתו בוועדה, ואמר: "כיוון שאנחנו חלק מהממשלה והדברים שאנחנו מנסים להוביל, כמו הנושא של חוק הגיוס שלא מתקדם לשום מקום, אז אנחנו לא נתנגד עכשיו - אבל נגמור בזה". כבר בראשון אמר ביטון בוועדה כי מפלגתו לא תתמוך בחוק במליאה ולכן הוא ממליץ שלא להעלות אותו להצבעה השבוע. "שזה לא יעלה עד שיפתרו את הבעיות כפי שאתם מכירים אותן בנושא הגיוס", סיכם.
החרדים מאוכזבים, ועל כן מנסים ללחוץ ולאתגר את הממשלה בכל דרך אפשרית, אך פירוק הממשלה - על אף שיש גורמים בסיעות החרדיות שדוגלים בכך - אינו באמת על הפרק בשלב זה. מבחינת הסיעות החרדיות, יציאה לבחירות עלולה להביא לממשלה עוד פחות טובה עבורן מאשר הנוכחית, ועל כן יימנעו מפירוקה.
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ התייחס למשבר הקואליציוני, כינה אותו "מדאיג מאוד, והסביר כי זה "לא בגלל האיום על הקואליציה, אלא בגלל שהוא חלק ממשא ומתן להמשך הפטור של אחינו החרדים מגיוס בזמן מלחמה. בלתי נתפס ששנה וחצי אחרי 7 באוקטובר אנחנו בכלל בדיון הזה. אתמול שר הביטחון נוזף ברמטכ"ל שמבקש לעמוד בחוק ולהוציא צווים, ובינתיים רבבות פטריוטים מתייצבים שוב לקראת הרחבת הפעולה בעזה.
"השתגענו? ככה נראית ממשלה ששמה את הפוליטיקה מעל הביטחון. רק ממשלת הסכמות לאומית שתשרת את הציבור כולו תוכל לתקן. לאזרחי ישראל מגיעה ממשלה שתעסוק במה היא משאירה, ולא באיך היא נשארת".
בצה"ל מעריכים שלא יעמדו ביעד הגיוס השנתי מהמגזר החרדי, ומודים שזקוקים לחוק כדי שיוכלו להטיל סנקציות משמעותיות על המשתמטים. אתמול כאמור הנחה הרמטכ"ל את אכ"א להרחיב את הוצאת צווי הגיוס לחרדים - על רקע מצוקת המשרתים, ובצל אישור התוכניות להרחבת המבצע ברצועת עזה. זאת, לצד התארגנות והגברת יכולות הקליטה בצה"ל. למעשה מדובר בצווים שיחולקו לכל בני הגיוס החרדים - ובהם גם בני 20 ויותר.
עד כה שליחת הצווים לא הייתה אפקטיבית ומעטים התייצבו. לפני כשבועיים דיווח לוועדת החוץ והביטחון סא"ל אביגדור דיקשטיין, ראש ענף חרדים בצה"ל, כי בסבב הגיוס האחרון יצאו 18,915 צווים, שמתוכם התגייסו בפועל רק 232 - 57 מהם לתפקידי לחימה. 1,840 נמצאים תחת צו מעצר ועיכוב יציאה מהארץ, 962 הוכרזו משתמטים ו-68 קיבלו פטור מגיוס.