יותר מ-100 סטודנטים אנטי-ישראלים הסתערו הלילה (בין רביעי לחמישי) על בניין הספרייה המרכזית של אוניברסיטת קולומביה בניו יורק, תוך שהם עוקפים את מאבטחי הקמפוס, מציבים שלטים, תולים דגלי פלסטין, מתופפים בתופים וקוראים "שחררו את פלסטין". המחאה, שהתרחשה בעיצומם של ימי הלמידה למבחני הגמר, הציתה מחדש את המתח בקמפוס – והובילה למעצרם של כ-80 מהמתפרעים.
השתלטות המפגינים על הספרייה באוניברסיטת קולומביה וכניסת המשטרה
תיעוד מהמעצרים ומההתפרעויות באוניברסיטת קולומביה
מדובר באחת מהפעולות הקולניות ביותר במסגרת גל המחאות הפרו-פלסטיניות ששטף את האוניברסיטה מאז אוקטובר 2023, אחרי הטבח בעוטף. הפעם, המוחים – מרביתם רעולי פנים וחובשי כאפיות – פרצו אל אולם הקריאה הראשי בקומה השנייה של ספריית באטלר, המקום המרכזי ללמידה בקמפוס, ו"הכריזו עליו כשטח משוחרר". באחת מהכרזות שהונפו על המדפים נכתב "Basel Al-Araj Popular University" – על שמו של הפעיל פלסטיני באסל אל-עראג' שנהרג ב-2017 בעימות עם כוחות הביטחון.
בסרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות נראה ההמון דוחף מאבטח בניסיון להיכנס לספרייה, בעוד שאחרים הציבו דגלים על הקירות, עלו על שולחנות וצעקו סיסמאות נגד "כיבוש, אפרטהייד ורצח עם". חלק מהמפגינים הדביקו סרטים צבעוניים על השולחנות והשחיתו קירות, בעוד קבוצה של שישה מאבטחים בלבד ניסתה ללא הצלחה לפנותם. שני מאבטחים נפצעו במהלך ההתפרעות.
"הספרייה הפכה לזירה של הפגנה רעשנית, כאשר מאות סטודנטים אחרים שהיו במקום נאלצו להתפנות מהאזור", אמרה דוברת האוניברסיטה. “מדובר בהפרה בוטה של כללי ההתנהלות בקמפוס בתקופה רגישה של סיום הסמסטר. אנחנו ננקוט צעדים משמעתיים נגד כל המעורבים". באוניברסיטה מסרו כי המפגינים נדרשו להזדהות ולהתפנות – ובמידה ולא ישתפו פעולה, ייעצרו. ארגון "Columbia University Apartheid Divest" - שמאגד עשרות קבוצות סטודנטים ועמד מאחורי המחאה - טען כי ההשתלטות נועדה "לערער את הלגיטימציה של קולומביה ולהפסיק את מעורבותה באלימות אימפריאליסטית".
האוניברסיטה הזעיקה לבסוף את המשטרה, שהגיעה למתחם בכוחות רבים ועצרה כאמור עשרות מהמתפרעים. בתיעודים שהופצו ברשתות החברתיות נראו עשרות מרעולי הפנים מנסים להימלט מהספרייה, ככל הנראה בניסיון להימנע מזיהויים על-ידי המאבטחים והשוטרים. גם מחוץ לספרייה התקבצו מוחים רבים עטויי כאפיות ומסכות פנים. באחד מהתיעודים נשמע סטודנט מבקש שייתנו לו לעבור ולהיכנס לתוך הבניין, בעוד שהמפגינים בחוץ צועקים "תנו להם לצאת!", בהתייחסות למתפרעים שהתבצרו בספרייה. אחת מהמוחות תקפה: "אל תיתנו לו להיכנס, הוא ציוני מז****".
"אין מקום לבריונים פרו-חמאסיים"
אוניברסיטת קולומביה עומדת בימים אלו במרכז מאבק מתוקשר מול ממשל טראמפ, שהודיע לפני כחודשיים על הקפאת מענקים פדרליים בהיקף של כ-400 מיליון דולרים למוסד האקדמי בשל טענות לאי-התמודדות עם אנטישמיות בקמפוס. על רקע לחצים אלו, ההנהלה התחייבה לבצע רפורמות, בהן הגבלות על חבישת מסיכות, הגברת סמכויות השיטור בקמפוס ושינויים בהנהלות החוגים ללימודי המזרח התיכון ופלסטין.
המחאה וההתפרעויות בתוך האוניברסיטה ומחוצה לה משכו אף את תשומת לבו של מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו, שהודיע כי "אנחנו בוחנים את הוויזות של כל מסיגי הגבול והמתפרעים שהשתלטו על ספריית אוניברסיטת קולומביה. אין יותר מקום לבריונים פרו-חמאסיים בארה"ב".
"לא ייתכן שבמהלך תקופת מבחנים סטודנטים יהודים יפונו מהספרייה או יושפלו על ידי מפגינים", מסר בריאן כהן, מנכ"ל ארגון הסטודנטים היהודים הלל קולומביה. "אנו מודים לאנשי האבטחה שניסו, תוך סיכון עצמי, למנוע את הפלישה. האוניברסיטה חייבת לפעול בנחישות ולהעניש את כל הסטודנטים המעורבים, והרשויות המקומיות חייבות לעשות כן כלפי אלה שאינם סטודנטים".
עדן ידגר, סטודנטית ללימודי המזרח התיכון שהייתה בספרייה בעת ההתרחשות, סיפרה: "זו בושה שהמפגינים האלו התקבלו בכלל לאוניברסיטה. הם הפגינו יהירות ובורות מדהימה".
הנהלת קולומביה מצידה מנסה להוכיח לבית הלבן שהיא פועלת נגד תופעות אנטישמיות בקמפוס – בין היתר באמצעות הסכמות על פיקוח חיצוני ואובדן של מאות משרות מחקר בעקבות קיצוץ התקציב. בינתיים, הסטודנטים מתכוננים לטקס הסיום שאמור להתקיים ב-21 במאי – שנה לאחר שהטקס בוטל בשל מחאות דומות.