נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הסיר את הדרישה מסעודיה להכיר בישראל תמורת סיוע אמריקאי לריאד בקידום תוכנית גרעין אזרחית. כך דיווחה אתמול סוכנות הידיעות רויטרס, מפי שני גורמים שעודכנו על השיחות לקראת ביקורו במזרח התיכון שיחל ביום שלישי הקרוב, ובמהלכו יבקר בסעודיה, איחוד האמירויות וקטאר.
ברויטרס תיארו את הסרת הדרישה האמריקאית לעסקת נורמליזציה רחבה כ"וויתור משמעותי" מצד וושינגטון בשיחות המתנהלות בסוגיה מול ריאד, והזכירו כי תחת הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן, שניהל גם הוא דיונים בסוגיה מול סעודיה – השיחות על שיתוף פעולה בתחום הגרעין האזרחי היו חלק מעסקה רחבה שאמורה הייתה לכלול גם נורמליזציה עם ישראל והסכם ביטחוני מול ארה"ב.
1 צפייה בגלריה
yk14362972
yk14362972
(טראמפ ובן סלמאן בוועידת ה־ G20 ביפן | צילום: Anadolu Agency/Getty Images)
עם זאת, עסקה כזו לא הושגה בשל התנאי הסעודי להתקדמות בתהליך מדיני להקמת מדינה פלסטינית, תנאי שראש הממשלה בנימין נתניהו סירב לו, אפילו ברמה הצהרתית. המתיחות בין ירושלים לריאד סביב הנושא הזה הורגשה ביתר שאת מאז 7 באוקטובר, ובצל המלחמה ברצועת עזה ודעת הקהל בסעודיה שנוטה לטובת הפלסטינים.
אחד הגורמים ששוחחו עם רויטרס הדגיש כי למרות הסרת הדרישה האמריקאית לנורמליזציה עם ישראל, הסכם בתחום עדיין אינו דבר ודאי, כשברקע חשש מהשלכות קשר אפשרי בין תוכנית גרעין אזרחית סעודית ליכולת מצידה להשתמש בה לצורך פיתוח נשק גרעיני.
הסנאטור האמריקאי, לינדזי גרהאם, שנחשב לתומך ישראל מושבע ומגיע ממפלגתו של טראמפ, אמר כי "אני עובד ותומך בנורמליזציה בין סעודיה לישראל במשך שנים. הסכם היסטורי זה יסיים למעשה את הסכסוך הישראלי-ערבי ויאפשר לאזור לצעוד לעבר האור והרחק מהחושך, תוך התבססות על הסכמי אברהם ההיסטוריים. עם זאת, לעולם לא אתמוך בהסכם הגנה עם ערב-הסעודית או באלמנטים אחרים של עסקה מוצעת שאינם כוללים נרמול היחסים עם ישראל כחלק מהחבילה".
בחודש שעבר ביקר שר האנרגיה האמריקאי כריס רייט בסעודיה, ואחרי שנפגש עם מקבילו הסעודי, הנסיך עבד אל-עזיז בן סלמאן, אמר כי ארה"ב צפויה לחתום עם סעודיה על הסכם עקרוני לשיתוף פעולה סביב שאיפותיה של ריאד לפתח תוכנית גרעין אזרחית. הוא ציין כי וושינגטון וריאד כבר נמצאות על "המסלול" לקראת הסכם כזה.
הרקע לרצונה של סעודיה לכונן תוכנית גרעין אזרחית הוא החשש שלה מפני תוכנית הגרעין של איראן. היחסים בין שתי המדינות אמנם השתפרו מעט בשנים האחרונות, אבל החשדנות ביניהן עדיין גדולה ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן הבהיר בעבר שאם איראן תפתח נשק גרעיני, גם סעודיה תפעל להשגתו.
תוכנית גרעין אזרחית תהווה מבחינת ריאד דרך אידיאלית להשיג את הטכנולוגיה והידע הדרושים כדי לפתח בעתיד, אם תבחר לעשות זאת, תוכנית גרעין צבאית. סעודיה מבקשת לפתח תוכנית גרעין אזרחית גם כחלק מחזונו הכלכלי ארוך הטווח של בן סלמאן, המבקש לגמול את הממלכה מהתלות שלה בהכנסות מנפט ולקדם שימוש באנרגיות מתחדשות.

תוכנית הסיוע לעזתים

בפנייה חסרת תקדים למועצת הביטחון של האו"ם, הציג אתמול השליח האמריקאי סטיב וויטקוף את יוזמת הענק החדשה לרצועה – קרן הסיוע ההומניטרית לעזה (GHF – Gaza Humanitarian Foundation). היוזמה נועדה להחזיר את הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה באמצעות תשתית לוגיסטית שקופה, עצמאית וניטרלית – ובכך לעקוף את המכשולים שפגעו בשנים האחרונות באמון התורמים וביעילות ההעברות.
המסמך הוצג אמש על ידי וויטקוף במהלך דיון סגור של מועצת הביטחון של האו"ם. השגרירים תקפו אותו בחריפות במהלך אותו דיון, על רקע הטענות בעולם להרעבה לכאורה של העזתים על ידי ישראל, השליח האמריקאי הדגיש מצידו שהרצון הוא שהסיוע ההומניטרי לא יגיע לידי חמאס. האו"ם וארגוני הסיוע ההומניטריים מתנגדים לתוכנית ומסרבים לשתף איתה פעולה.
תחת סעיף "עקרונות הפעולה", שתוארו כ"שקיפות, עצמאות וביטחון", נכתב כי הקרן החדשה "מבוססת על מודל הפעלה חדשני הכולל הקמת ארבעה מוקדי חלוקה מאובטחים (Secure Distribution Sites) ברחבי הרצועה. כל מוקד ישרת עד 300 אלף איש, וכך תגיע הקרן כבר בשלב הראשון ל-1.2 מיליון תושבים – עם תוכניות להתרחבות בהמשך לעד 2 מיליון".
החלוקה, כך נכתב, "תתבצע באמצעות ערוצי תובלה מאובטחים, ללא נוכחות צבאית כלשהי, ובפיקוח ישיר של צוותי בטיחות ואבטחה בלתי תלויים. ציוד הומניטרי – מארזי מזון, ערכות היגיינה, תרופות ומים – יחולק לפי צורך בלבד וללא אפליה.
לפי תחשיבי הקרן, עלות ארוחת סיוע בודדת, של 1,750 קלוריות, תהיה 1.31 דולר בלבד – סכום הכולל את כלל מרכיבי השינוע, האבטחה וההפצה. בכך מקווים מנהלי הקרן להשיב את אמון התורמים וליצור אפקט מיידי בשטח. הקרן מתכננת להעניק ארגז מזון למשפחות פלסטיניות בעלות של 65 דולר לארגז שכולל 50 ארוחות שלמות בקופסה משפחתית, המועברות ישירות לאזרחים "בסיכון".
בראש הקרן, כך נכתב במסמך בן 14 העמודים, "עומדים מומחים בעלי רקע עשיר במבצעים הומניטריים ובמערכות פיננסיות". בין חברי הדירקטוריון והצוות המוביל: נייט מוּק (לשעבר מנכ"ל World Central Kitchen), ג'ייק ווד (מייסד Team Rubicon), ודוד בייזלי (לשעבר ראש תוכנית המזון העולמית של האו"ם). "את מערך הביקורת תבצע אחת מחברות ראיית החשבון המובילות בעולם, לצד ליווי משפטי ממשרד עורכי דין בעל מומחיות במשפט בינלאומי והומניטרי", נכתב.