המשא ומתן העקיף בין ישראל לחמאס בדוחא בירת קטאר התחדש, בזמן שצה"ל מתקדם עוד ועוד לעבר מבצע נרחב ברצועת עזה - שם סופרים מהבוקר 63 הרוגים בתקיפות. בכיר חמאס טאהר אל-נונו אמר לרויטרס כי במסגרת השיחות, "שני הצדדים דנים בכל הנושאים - ללא תנאים מקדימים". על הרקע הזה, גובר במקביל גם הלחץ על ישראל להימנע מפעולה צבאית רחבה - ולהסכים לפתרון שיביא לסיום המלחמה, הזזת חמאס מהשלטון והשבת החטופים - בלי כיבוש הרצועה.
תקיפות צה"ל בחאן יונס
בצהריים (יום שבת) הצטרפה לקולות החריפים באירופה גם ממשלת הימין האיטלקית. שר החוץ האיטלקי אנטוניו טאיאני אמר כי "אנחנו לא רוצים לראות יותר את האוכלוסייה הפלסטינית סובלת. מספיק עם המתקפות, בואו נתקדם להפסקת אש. נשחרר את כל החטופים, ונעזוב במנוחה את העזתים שהפכו לקורבנות של חמאס. אנחנו חייבים להגיד לממשלת ישראל: מספיק! חמאס פתח במלחמה, הייתה תגובה מצידכם. תבטיחו את ריבונותכם וביטחונכם ובואו נתקדם לשלום".
גם בגרמניה, שם נכנס לאחרונה לתפקידו הקנצלר הפרו-ישראלי פרידריך מרץ, הביעו מחאה. בהצהרת משרד החוץ הגרמני נמסר כי "מתקפה ישראלית מורחבת עלולה לסכן את חיי החטופים שנותרו, כולל הגרמנים שבהם. היא טומנת בחובה גם סיכון לכך שהמצב ההומניטרי הקשה של האוכלוסייה בעזה ושל החטופים יחמיר עוד יותר, ושהסיכוי להביא בדחיפות להפסקת אש מתמשכת יקטן".
לאחרונה, גם ממשלת הימין בהולנד הביעה תרעומת על ישראל, ואף קראה לאיחוד האירופי לבחון את שיתוף הפעולה וההסכמים איתה. בבריטניה, איש הימין המשפיע פירס מורגן - שהרבה לתמוך בעמדת ישראל במלחמה - אמר לאחרונה ל-8.8 מיליון עוקביו ברשת X כי בעזה מתחולל "טבח מזעזע", וכי "זה לא יכול להימשך. נתניהו יצא משליטה והוא חייב להיעצר".
המחלוקת בדוחא: מתווה וויטקוף
גורם בכיר בחמאס אמר לאל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי כי משלחת ארגון הטרור נכנסה ל"פגישה דחופה" עם המתווכים הקטארים כדי לדון בהתפתחויות. לפי הגורם, ישנה הצעה לעסקה חלקית של חודשיים, שבמהלכם יתנהל מו"מ על סיום מקיף של המלחמה. הערבויות הפעם "חמורות יותר", הדגיש, וכוללות גם התחייבויות אמריקניות "ברורות" להבטחת יישום ההסכם.
גם בכיר הארגון, מחמוד מרדאווי, מסר ל"אל-ערבי" הקטארי כי "המו"מ בדוחא נמשך ופתוח לכל הנושאים. הסבב הזה מתקיים ללא תנאים מוקדמים ואינו מבוסס על הצעות ישראליות קודמות". בכיר נוסף ששוחח עם "א-שרק" הסעודי ציין כי "נציג את נקודת המבט שלנו בכל הסוגיות, ובמיוחד סיום המלחמה, נסיגה וחילופי שבויים. אנחנו מוכנים להגיע להסכם מיידי - אם יובטח הפסקת אש קבועה ונסיגה מלאה".
גורמים ישראלים שבקיאים במו"מ בדוחא אומרים כי עד כה חמאס לא הסכים למתווה וויטקוף המקורי, שכולל שחרור עשרה חטופים ביום הראשון - ואז מו"מ על שחרור הנוספים וסיום המלחמה. "הם מוכנים לשיח שבו כל צד ישים את עמדתו, אבל סיכוי נמוך שיצא מזה משהו", טענו הגורמים. "אנחנו לא אופטימיים".
הגינוי באירופה - והאמירה של טראמפ
ראשי הממשלות של אירלנד, איסלנד, לוקסמבורג, נורבגיה, ספרד, מלטה וסלובניה - מדינות שנחשבות לעוינות לישראל - מסרו אתמול הצהרה משותפת, ואמרו כי "לא נעמוד בשתיקה מול האסון ההומניטרי מעשה ידי אדם שמתחולל לעינינו ברצועת עזה. יותר מ-50,000 גברים, נשים וילדים איבדו את חייהם. רבים נוספים עלולים למות ברעב בימים ובשבועות הקרובים, אלא אם יינקטו צעדים מידיים".
"אנו קוראים לממשלת ישראל להפוך לאלתר את מדיניותה הנוכחית, להימנע מפעולות צבאיות נוספות ולהסיר לחלוטין את המצור, תוך הבטחת סיוע הומניטרי בטוח, מהיר וללא הפרעה שיחולק ברחבי הרצועה", ציינו בהצהרה שבה גם "גינו את ההסלמה הנמשכת בגדה המערבית, על רקע האלימות הגוברת מצד מתנחלים, הרחבת ההתנחלויות הבלתי חוקיות והגברת הפעילות הצבאית של ישראל".
מוקדם יותר השבוע כינה ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ז ישראל "מדינת ג'נוסייד" (רצח עם) בקונגרס במדינתו, ועל כך השגרירה זומנה לשיחת נזיפה - כפי שפורסם לראשונה ב-ynet.
דובר צה"ל בערבית: "לא נעצור עד שנחזיר את החטופים"
(צילום: דובר צה"ל)
גם מצד ארצות הברית, ידידתה הגדולה של ישראל, נשמעו לאחרונה קולות הקוראים לטפל במצב ההומניטרי ברצועת עזה. אתמול באבו דאבי, לקראת סיום ביקורו במזרח התיכון, אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ - לצד נשיא איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד - כי "אנשים רבים גוועים ברעב בעזה, דברים רעים קורים שם". לדבריו, "אנחנו מסתכלים על עזה - ואנחנו נטפל בזה".
גם מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו, אחד מתומכי ישראל הבולטים ביותר בממשל טראמפ, ניפק שלשום אמירה שממנה משתמע חוסר הסבלנות ההולך וגדל בעולם מהדיווחים על מצוקת רעב הולכת וגדלה ברצועת עזה. רוביו, שדיבר עם עיתונאים בטורקיה, ציין כי שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, והדגיש כי ארה"ב "מודאגת" מהמצב ההומניטרי בעזה. "ארצות הברית לא חסינה לסבל ברצועת עזה", ציין.
רוביו התייחס גם לביקורת על תוכנית חלוקת הסיוע ההומניטרי שמקדמת ארה"ב, שבמסגרתה חברות אמריקניות יחלקו אותו לתושבים באופן ישיר, במטרה למנוע ממנו להגיע לידי חמאס, ואמר כי הוא "פתוח לשמוע הצעות אחרות". זאת, לאחר שארגוני סיוע טענו כי החלוקה הזו לא תהיה אפקטיבית וממילא לא תגיע לכל תושבי הרצועה
שנה וחצי אחרי 7/10: הושמדה מנהרה באורך 2 ק"מ ברצועה
בינתיים, דובר צה"ל בערבית, אלוף משנה-אביחי אדרעי, פרסם סרטון מציר מורג שבדרום הרצועה, שבו אמר כי "חמאס נמצא תחת אש ולחץ כבד, מצפון הרצועה ועד לדרומה, מתחת לאדמה, מעליה ואפילו מחוצה לה. כמו שקרה בציר מורג, כך יקרה בכל מקום בעזה שחמאס ינצל לצורכי טרור. לא נעצור עד שנחזיר את החטופים ונפרק את שלטון הטרור של חמאס".
לאחר מכן עדכן דובר צה"ל כי כוחות החטיבה הצפונית של עזה, בפיקוד אוגדה 252, ממשיכים בפעילותם המבצעית בצפון הרצועה. "במסגרת הפעילות הכוחות חיסלו עשרות מחבלים והשמידו תשתיות טרור רבות ובשיתוף לוחמי יחידת יהל"ם, איתרו והשמידו תוואי תת-קרקעי אסטרטגי באורך של כשני קילומטרים בצפון רצועת עזה", נמסר.
תיעוד: השמדת תוואי תת קרקעי בצפון הרצועה
(צילום: דובר צה"ל)
"במהלך הפעילות הכוחות איתרו מספר פירים, מטענים, משגרים ואמצעי לחימה נוספים של ארגון הטרור חמאס ובהם רקטות, רימונים ומטולים. כוחות צה"ל ימשיכו לפעול נגד ארגוני הטרור ברצועת עזה על מנת להגן על אזרחי מדינת ישראל".
מוקדם יותר דיווחו ברצועה עזה כי צה"ל החל לפזר כרוזי פינוי ועליהם איור של קריעת ים סוף בכמה נקודות ברחבי הרצועה, כולל כאלה שהצבא טרם תמרן בהן. "תושבי עזה, הצבא הישראלי מגיע", נכתב בכרוזים.
שר הביטחון ישראל כ"ץ מסר היום כי "עם פתיחת מבצע 'מרכבות גדעון' בעזה, אותו מוביל הפיקוד הצה"לי בעוצמה רבה, הודיעה משלחת החמאס בדוחא על חזרה למו"מ על עסקת חטופים - בניגוד לעמדה הסרבנית שנקטו עד לאותו הרגע". לדבריו, "בלי פתיחה הומניטרית שאינה נדרשת ובלי הפסקת אש. גבורת חיילי צה"ל, אחדות העם ונחישות הדרג המדיני מגבירים את הסיכוי להחזרת החטופים - כך היה וכך גם כעת".
פרשננו לענייני ביטחון רון בן ישי ציין אתמול כי ההפצצות האינטנסיביות יחסית בצפון הרצועה נועדו לגרום לתושבי האזור שחזרו ללכת דרומה, אבל נראה שעדיין אין פעולה קרקעית והמטרה היא ללחוץ על חמאס בשיחות המשא ומתן בדוחא. לפי גורמים צבאיים, "חלק ממבצע מרכבות גדעון הוא שינוע של האוכלוסייה הפלסטינית. כרגע יש בעיקר הכנות לקראת כניסה קרקעית למבצע".